Molhem (18) viste verden elendigheten i Syria - ble drept sammen med sin bror

Tenåringen var en talentfull fotograf. Se bildene hans over saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den syriske fotografen Molheim Barakat var til tross for sin unge alder en anerkjent krigsfotograf. Han jobbet for en rekke utenlandske medier, inkludert Reuters.

Molhem begynte allerede som 17-åring å jobbe for det internasjonale nyhetsbyrået som frilanser. Bildene hans er vist over hele verden, inkludert Norge.

Fredag var Molhem sammen med sin bror, som var opprørssoldat, inne i en teppefabrikk i Aleppo. Der havnet de i skuddveksling og begge brødrene ble drept. 

Reporters without borders (RSF) er en organisasjon som overvåker situasjonen for krigsjournalister verden over. De hevder at Syria er verdens farligste land for journalister.

Minst 25 profesjonelle journalister har blitt drept mens de har jobbet med å dekke krigen i Syria. 70 andre såkalte «sivile» journalister og fotografer er også drept. I tillegg til de som er drept eller skadd, er mange journalister kidnappet av opprørsgrupper eller syriske myndigheter.  

RSF hevder journalister og fotografer angripes av både opprørere og regjeringssoldater, og derfor er situasjonen spesielt farlig i Syria. Derfor er det få internasjonale medier som sender egne journalister og fotografer inn i det krigsherjede landet.

Enkelte opprørsgrupper står bak flertallet av kidnappingene. Spesielt gjelder det de ytterliggående islamistiske gruppene som Jabhar Al-Norstra og Dawla Islamiya.

Syriske opprørere tok kontroll over et sykehus sentralt plassert i Aleppo fredag, opplyser opprørerne. Flere ulike opprørsgrupper har samlet kjempet mot regjeringsstyrker i månedsvis for å få kontroll på dette sykehuset som ligger i nærheten av en fengsel som huser tusenvis av fanger.

Minst 42 regjeringssoldater og 19 opprørssoldater skal ha blitt drept i slaget om sykehuset, og kampene er en ytterligere eskalering av den allerede grusomme konflikten.

– Regjeringsstyrkene har bidratt til en kata o Aleppo i den siste måneden. Menn, kvinner og barn drepes, sier seniorforsker i New York, Ole Solvang til nyhetsbyrået AP.

– Det syriske luftforsvaret er enten kriminelt eller inkompetent. De bryr seg ikke om de dreper titalls sivile, sier han.

22. januar starter fredssamtaler om Syria i Sveits. Det spekuleres i om Assad prøver å styrke sin posisjon på bakken og blottsille opprørernes svakte punkter før de setter seg ned ved fohandlingsbordet.

 I mellomtiden lider flere millioner syrere som er på flukt fra sine hjem. Vinterkulden har satt inn i de enorme flyktningeleierene hvor folk kjemper for å holde varmen og brødfø seg selv.