Minst 14 har mistet livet i ekstremvær i USA og Canada

Snøstormer, kulde, tornadoer og ekstremvarme tar liv like før jul. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I USA og Canada har minst 14 personer mistet livet etter et svært uvanlig vær de siste dagene. 

Helgen før den store julefeiringen har både tornadoer, snøstormer, flom og uvanlig varme temperaturer truffet landet samtidig, melder nyhetsbyrået Ap. 

 

Isdekke og 20 plussgrader

Fem personer har mistet livet etter flom i delstaten Kentucky. Tre av personene druknet da den ene bilen kjørte ut i vannmassene.  

– Vannet var ute av kontroll, og dekket store deler av veien. Det førte til at de kjørte bilen ut i vannet, sier Joe Prewitt i Nelson County redningstjeneste. 

I tillegg har tre mistet livet på veien i Oklahoma og én kvinne mistet livet etter en tornado i Arkansas. 

De ulike værtypene har kommet brått på. I midtre og nordlige deler av landet har det vært isende vind og mye nedbør, mens de sørlige statene har store problemer med vannmasser og uvanlig høye temperaturer.

I Canada har regnet lagt seg som tykk is på veiene mange steder, som skaper kaotiske tilstander på de travleste utfartsdagene i året. Minst fem har mistet livet som følge av uværet. 

Samtidig er det satt flere varmerekorder i blant annet New York og Philadelphia. Søndag ble det målt hele 21,5 grader i sentrum av New York. Det er en betydelig rekord, fra 17 grader i 1998. 

 

800.000 uten strøm 

Snø og uvær har gjort mer enn 400.000 hjem strømløse i Michigan, staten New York og nordlige New England. Også i Canada er nærmere 475.000 husstander uten strøm til jul. Det kan gå flere dager før strømmen er tilbake. 

– Tankene våre går til de som er uten strøm på grunn av is-stormen, twitret statsminister i Canada, Stephen Harper. 

Ordfører i Toronto, Rob Ford kaller uværet det verste i byens historie. 

– Huset mitt er iskaldt. Vi har små barn, og det ender kanskje med at vi må ta inn på hotell, sier Ford. 

Det er oppført varmehus i sentrum av byen for de som har mistet strømmen. 

Været skaper ikke bare uro på veiene og hjemme hos folk, men også i flytrafikken. Søndag var mer enn 700 flyruter kansellert, og mer enn 11.000 forsinket.