JANUAR 2004: Huset til pastor Helge Fossmo er sperret av mens politiet gjør sine undersøkelser. Foto: Bjørn Larsson Ask/Scanpix
JANUAR 2004: Huset til pastor Helge Fossmo er sperret av mens politiet gjør sine undersøkelser. Foto: Bjørn Larsson Ask/Scanpix

Pårørende reagerer på at norske Helge slipper ut

Snart ti år er gått siden skuddene i Knutby. Fortsatt vekker saken sterke følelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske pastoren Helge Fossmo ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk i 2004. Han soner i høysikkerhetsfengselet Tidaholmsanstalten.

Hittil har Fossmo hatt 45 permisjoner, skriver Aftonbladet søndag. 21 av disse er såkalte normalpermisjoner. Hver gang han får komme utenfor fengselets murer, varsles drapsofferet Alexandras slektninger, enten via e-post eller telefon.

– Det er klart jeg reagerer, jeg synes ikke at han skal være fri. Det går ikke an å reparere det han har gjort, sier offerets søster Anna Alexandersson til Aftonbladet.

Kona funnet drept

Helge Fossmo var pastor i Filadelfiamenigheten i Knutby i Sverige. I januar 2004 ble hans kone Alexandra Fossmo funnet drept i sin seng, mens naboen Daniel Linde ble skutt i ansiktet.

Fossmo ble dømt for medvirkning til drap og drapsforsøk. Han ble frifunnet for drapet på sin første kone Helene, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.

Fossmo ble dømt til livstid i fengsel, mens familiens barnepike Sara Svensson, som holdt pistolen, ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Fossmo og Svensson hadde et hemmelig kjærlighetsforhold. Sara Svensson ble løslatt i desember 2011.

Kan ikke tilgi

I Knutby har livet gått videre i Filadelfiamenigheten, og man kan snakke avslappet om det som hendte og om sorgen i tiden etter.

Men Helge Fossmos navn vekker fortsatt sterke reaksjoner. Patrik Waldau, som er gift med drapsofferets søster Åsa Waldau, blir opprørt når det blir snakk om hvordan menigheten slo ring om Fossmo.

– Jeg sto foran hele landet, foran kameraer, og hevdet at han var uskyldig! Det sa jeg. Og jeg sto for det. Men det viste seg å være feil. Så jeg var en sånn idiot, lettlurt, sier han til Aftonbladet.

I årenes løp har menigheten fått spørsmål om de kan tilgi Helge Fossmo. 

– Vi er kristne og forventes å snu det andre kinnet til. Men hvordan skulle det være mulig å tilgi ham? Det er umulig, sier Patrik Waldau.