OMKJØRING: Geitryggtunnelen holder stengt i julen. Det liker ikke ordfører Tony Kjøl (H). (Foto: Morten K. Vebjørnsen)
OMKJØRING: Geitryggtunnelen holder stengt i julen. Det liker ikke ordfører Tony Kjøl (H). (Foto: Morten K. Vebjørnsen)

Julestengt tunnel får ordføreren til å koke

Geitryggtunnelen holder stengt i julen. Det liker ikke ordfører Tony Kjøl (H). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uansett vær, blir fjellovergangen mellom Hol og Aurland julestengt fra mandag og frem til 2. nyttårsdag. Det gjør ordføreren i Hol kommune forbannet.   

Søndag har uværet satt en stopper for trafikken. Men fra mandag av er fylkesveien mellom Hol og Aurland stengt uansett vær, på grunn av vedlikehold i tunnelen. 

– Vi kommer til å stenge tunnelen helt fra lille julaften klokken 20, frem til 2. januar klokken 08, sier prosjektleder Tore Braaten i Statens Vegvesen til TV 2. 

Forbannet ordfører

I lokalavisa Hallingdølen går ordføreren i Hol kommune, Tony Kjøl (H), hardt ut mot vegvesenet.

– Jeg blir litt forbanna jeg, når jeg får sånne meldinger rett før jul. Her er Geitryggtunnelen pusset opp for mange millioner kroner i løpet av høsten, og vi fikk melding om at den skulle være åpen i jula, og så finner de likevel ut at de skal stenge den, sier Kjøl. 

– Det er merkelige greier, legger han til. 

Prosjektleder Tore Braathen i Statens vegvesen.
Prosjektleder Tore Braathen i Statens vegvesen.

Men Vegvesenet forteller at begrenset belysning i tunnelen er blant grunnene til at Geitryggtunnelen ikke kan holdes åpen. 

– Flere av nødtelefonene er koblet fra på grunn av arbeidet, og derfor må vi ha vakthold der når vi har trafikk i tunnelen, sier Braaten til TV 2.

For dyrt å holde åpent 

I julehøytiden er vakthold dyrt. Vegvesenet har ikke funnet det forsvarlig å bruke så mye penger på å holde tunnelen åpen i romjulen. 

Med usikre værforhold som kan stenge andre veier fra Vestlandet, slik som søndag, kan konsekvensene bli store for turistnæringen i Hallingdal, mener ordføreren i Hol. 

– For oss som er i Hallingdal og på Geilo, så er det dette vi lever av. Er vi riktig uheldig nå, så vil vi ikke ha åpne veier inn til Hol kommune vestfra i hele julen, sier Kjøl.