Brasil skrev VM-historie – slo vertsnasjonen i finalen

Brasil skrev historie søndag. De ble den første sør-amerikanske nasjonen som vinner verdensmesterskapet i håndball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brasil har skrevet VM-historie i håndball etter at de slo vertsnasjonen Serbia 22-20 i finalen.

Dermed er de det første sør-amerikanske landet som vinner VM, og bare den andre ikke-europeiske nasjonen som klarer den bragden.

Se Brasil gjøre noe aldri har gjort før videovinduet nederst i saken.

– Det har ikke helt godt opp for oss. Vi er selvsagt svært glade og veldig stolte. Dette er veldig stort for oss, sier Brasils landslagssjef, Morten Soubak, til TV 2.

– Dette er den beste dagen i livet mitt, sier en strålende glad Mayssa Pessoa til TV 2.

– Dette er dømmene våre. Jeg kan ikke tro det, for dette har vi aldri gjort før. Herregud, alle sammen er i sjokk. 

Vant fortjent
TV 2s håndballeksperter var ikke i tvil etter kampen.

– Det er veldig fortjent at Brasil vinner kampen. De slipper inn ni mål bakover, og riktig nok er det serbiske laget sluttkjørt, men de står virkelig imot og har en gjeng med vinnerskaller, sier TV 2s håndballekspert Randi Gustad etter kampen.

– Uten tvil fortjent. Det var oppvisning i forsvarsspill. Maken til duellstyrke, taklinger og samarbeid har jeg ikke sett. Vi har sett Frankrike gjøre det i en lang årrekke, men nå er det Brasil som fører an på det defensive, mener kollega Frode Scheie.

Jobbet for dette i tre år
De brasilianske jentene var levnet små sjanser mot vertsnasjonen i mektige Kombank Arena, der 20 000 serbere hadde møtt opp for støtte hjemmelaget.

LANG REISE: I en Kombank Arena smekkfull av hjemmefans, hadde noen brasilianske supportere funnet veien. Foto: TV 2.
LANG REISE: I en Kombank Arena smekkfull av hjemmefans, hadde noen brasilianske supportere funnet veien. Foto: TV 2.

– Hvordan er det mulig med dette laget her?

– Jeg vet ikke, men det har noe med spillerne å gjøre. Jeg har vært med her siden 2009, men dette laget her har vi jobbet med siden 2010, så dette er tre års arbeid, forteller han.

– Vi spilte foran 20 000 tilskuere, men vi tenkte at vi spilte mot spillerne deres. Vi ga alt og vi vant, sier Peysso.

Brasil best i gang
Det var sør-amerikanerne som kom best i gang i finalen. Fernanda da Silva var en av de som ikke lot seg påvirke av pipekonserten de ble møtt med hver gang de hadde ballen, og bidrog til at Brasil tok en tidlig 4-2-ledelse med sin tre mål. 

Men Serbia har Dragana Cvijic. 23-åringen, som har vært en av Serbias viktigste spillere gjennom mesterskapet, dominerte for serberne og sto med fire mål da første omgang var halvspilt. Plutselig var det hjemmelaget, som ledet med to. 

Det varte imidlertid ikke lenge. For etter hvert våknet også Alexandra Nascimento til. Hun scoret fem mål i første omgang, og da kunne Brasil gå til pause med ledelsen 13-11.

Ledet med fem
Den økte de til 16-11 før fem minutter av andre omgang var spilt, og da også Cvijic gikk ned med skade, kunne det se mørkt ut for Serbia.

SKADET: Serbia måtte klare seg uten en av sine beste spillere i store deler av andre omgang. Foto: TV 2.
SKADET: Serbia måtte klare seg uten en av sine beste spillere i store deler av andre omgang. Foto: TV 2.

Men bakerst stoppet Katarina Tomasevic alt Brasil hadde å by på etter dette. Det utnyttet serberne og fikk kuttet ledelsen ned til bare ett mål med litt over halve andre omgangen igjen å spille. 

Nervepirrende sluttminutter
Og ledelsen forble lenge på bare det ene målet. Brasil klarte alltid å ligge steg foran og scoret før Serbia rakk å utligne, men med fem minutter igjen fintet Jelena Nisavic bort venstrevingen til Brasil før hun satte ballen på innsiden av keeper og i mål. 19-19 og det var dødt løp.

ELLEVILL FEIRING: De brasilianske jentene feirer historiens første VM-gull til et sør-amerikansk land. (AP Photo/Darko Vojinovic)
ELLEVILL FEIRING: De brasilianske jentene feirer historiens første VM-gull til et sør-amerikansk land. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Da litt over to minutter var igjen på klokka sendte 20 år gamle Deborah Nunes Brasil opp i 21-20. Serberne stormet rett i angrep, men denne gangen bommet Cvijic. Og når Mayssa Pessoa satte inn 22-20, var kampen avgjort.

Etter en intens stemning fra hjemmefansen, var det stille som i graven da kampen var over. Det eneste man kunne høre var jubelen til de brasilianske jentene, som skrev historie ved å bli det første sør-amerikanske landet som vinner VM.