MASSIV OPPSLUTNING: Tusenvis av mennesker samlet seg på idrettsplassen i Kärrtorp sør for Stockholm for å vise sin motstand mot rasisme og nazisme. Foto: Anders Wiklund/TT
MASSIV OPPSLUTNING: Tusenvis av mennesker samlet seg på idrettsplassen i Kärrtorp sør for Stockholm for å vise sin motstand mot rasisme og nazisme. Foto: Anders Wiklund/TT

16.000 demonstrerte mot nazisme i Stockholm

Markeringen kom en uke etter at nazister angrep en demonstrasjon i Kärrtorp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av mennesker samlet seg søndag i Kärrtorp sør i Stockholm for å demonstrere mot rasisme og nazisme. Tilstrømningen var så stor at hovedarrangementet ble flyttet.

Ifølge Aftonbladet møtte hele 16.000 mennesker opp. På Kärrtorps idrettsplass var det taler og artister som opptrådte.

– Jeg er her for at det er så enkelt å markere at man er mot rasisme. Rasisme er dårlig, som det sto på en plakat her, og det er ikke vanskeligere enn det, sa artisten Niklas Strömstedt.

Medlemmer av den høyreekstreme organisasjonen Svenska Motståndsrörelsen skal ha vært i nærheten av idrettsplassen, og en person ble pågrepet for brudd på narkotikaloven.

Rundt 100 uniformerte politifolk var på plass i forbindelse med demonstrasjonen.

Måtte flytte arrangementet

Det varslede hovedarrangementet ble søndag flyttet fra området ved T-banestasjonen til Kärrtorps idrettsplass. Tidlig på ettermiddagen var alt rolig og fint i området, sa politiets talsmann Kjell Lindgren til nyhetsbyrået TT.

– Vi syns det er viktig å vise hva vanlige mennesker mener, sa Ewa Tuneback og Jörgen Franzén som hadde møtt fram for å delta på arrangementet. – Når nazistene sier hat, svarer vi med kjærlighet, lød en av parolene i Kärrtorp.

Angrepet av nynazister

Forrige søndag ble flere personer skadd, da nynazister brått gikk til angrep mot en antirasistisk markering i Kärrtorp. Flere personer ble skadd, og politiet er blitt kritisert for ikke å ha tatt faren for voldelige sammenstøt alvorlig nok.

En 24 år gammel mann ble søndag begjært varetektsfengslet for drapsforsøk under uroen forrige helg. Mannen er blitt utpekt som en av lederne for en venstreekstrem gruppe som kaller seg Revolusjonær Front. (©NTB/TV 2)