FLYVEDYKTIG: Nissen med beviset på at han kan operere i norsk luftrom. Foto: Luftfartstilsynet
FLYVEDYKTIG: Nissen med beviset på at han kan operere i norsk luftrom. Foto: Luftfartstilsynet

Julen er reddet!

Luftfartstilsynet har gitt julenissen tillatelse til å fly over Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette betyr at julenissen har alle flyoperative godkjenninger i orden og at julenissens flyvninger vil foregå i regulerte former, sier luftfartsdirektør Stein Erik Nodeland til tilsynets nettsider.

Det formelle dokumentet som er stilet til julenissen meddeler at nissen har tillatelse til å operere i norsk luftrom med sleden «Santa One» i perioden 23. til 25. desember 2013. Vedtaket er fattet med hjemmel i luftfartslovens paragraf 2-2 nr. 3, og tillatelsen gjelder for flyvning i forbindelse med utdeling av pakker.

Har fløyet på amerikansk tillatelse

Snille norske barn kan dermed puste lettet ut. Når det gjelder nissen selv, innrømmer han overfor Luftfartstilsynet at han muligens har operert på siden av lovverket.

– Nei, jeg har hatt en amerikansk tillatelse de siste årene og fikk også sleden min teknisk godkjent der i 2010. Men jeg vil jo gjerne gå foran med et godt eksempel, derfor har jeg sendt søknad om trafikktillatelse til veldig mange land - blant annet Norge, sa julenissen under en tilstelning i tilsynets lokaler i Bodø forleden.

Må møte strenge krav

Søknaden er behandlet på vanlig måte hos Luftfartstilsynet. Av tillatelsen går det frem at det er gjort en vurdering av sledens tekniske spesifikasjoner, og sleden anses som luftdyktig i norsk luftrom.

Imidlertid påpeker tilsynet at dersom lasten inneholder farlig gods, må dette behandles i henhold til de krav som stilles i ICAO Doc. 9284, AN/905, «Technical instructions for the safe transportation of dangerous goods by air».

Les dokumentet her.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst