16 års medaljetørke i VM over for Danmark

Etter å ha tapt tre bronsefinaler i VM de siste 16 årene kan Danmark endelig smykke seg med medalje igjen etter å ha slått Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark - Polen 30-26

Siden Danmark vant VM i 1997, har det gått 16 år med medaljetørke i verdensmesterskapet for danskene. Tre ganger har de tapt bronsefinalen på disse årene, men mot Polen tok endelig rekken slutt.

Ikke nok med det. Dette var også danskenes første medalje siden 2004.

Se høydepunktene fra kampen i videovinduet over.

– Det er en fantastisk følelse. Det betyr veldig mye for kvinnehåndballen at vi nå har vunnet medalje, sier Danmarks trener Jan Pytlick.

Takket den norske fansen
I det som var en svært underholdende kamp, som bølget frem og tilbake, og der begge lag byttet  på å ha ledelsen, var det til slutt danskene som trakk det lengste strået og vant 30-26 mot Polen.

Men det så ikke spesielt lyst ut i første omgang da Polen ledet 15-10.

Les også: Eventyreren som kan bli historisk

– Vi hadde tro på at vi skulle få det i gang, og helt plutselig fikk vi snudd om på kampen. Det er helt fantastisk! sier Danmarks sisteskanse, Rikke Vestergaard Poulsen, som takket den norske fansen etter kampen.

– De norske supporterne var med oss hele veien, så en stor takk til dem.

Se finalen mellom Brasil og Serbia på TV 2 eller Sumo kl. 17.15.

Mye å lære
Men Polen kan trøste seg med at de tok historiens beste plassering i VM for deres egen del.

– Dette har vi håpet på. Vi har fremdeles litt å lære enda. Danskene løper mye uten ball, og det får vi aldri løst. Vi holder ikke de avtalene vi hadde, men det er også fordi Danmark presset oss veldig, sier Polens trener Kim Rasmussen til TV 2 etter kampen.

Danskene best i gang
Bronsefinalen bød på en dansk trenerduell mellom Danmarks Jan Pytlick og Rasmussen.

Det var førstnevntes som kom best i gang bronsefinalen og gikk opp i en 5-2-ledelse, blant annet takket være to scoringer fra Line Anna Ryborg Jørgensen. 

Les også: Derfor begynte de å spille håndball

JUBLER: Maria Fisker feirer scoringen hun satte like før pause. Foto: TV 2.
JUBLER: Maria Fisker feirer scoringen hun satte like før pause. Foto: TV 2.

Men da danskene fikk spillere utvist, var Polen flinke til utnytte overtallsspillet. Ved halvspilt første omgang stod det 5-5. 

Snudde til pause
Lagene fulgte hverandre jevnt de neste minuttene, men da det begynte å dra seg til i første omgang, rotet danskene voldsomt både fremover og bakover på banen, og da var det plutselig Polen som var foran med tre. 

– Jeg var litt nervøs, men vi snakket om det i pausen at dersom vi stod godt i forsvar, så skulle det vinne kampen for oss, sier danskenes trener. 

Ledelsen var helt oppe i fem rett før pause, men Kristina Kristiansen og Maria Fisker satte hver sin ball i mål slik at til pause var stillingen 15-12 til Polen.

SUVEREN: Kristina Kristiansen snudde kampen nærmest egenhendig. Foto: TV 2.
SUVEREN: Kristina Kristiansen snudde kampen nærmest egenhendig. Foto: TV 2.

– I første omgang scoret vi på sjansene våre, men likevel brenner vi for mange. De spillerne som spilte godt i første omgang, gjorde ikke nok i andre, sier Ramsmussen. 

Danskene kom ut av garderoben i fyr og flammer og reduserte raskt til 14-15. Men polakkene hadde ingen planer om å slippe dem inn i kampen så lett og holdt unna.

Kristiansen storspilte
Men de klarte ikke å stoppe Kristiansen, som gang på gang fikk slippe til og banke inn mål. Med 16 minutter igjen utlignet hun til 21-21 med sin syvende i kampen.

– Det er helt fantastisk det hun driver med nå for danskene, kommenterte Harald Bredeli.

MYE Å LÆRE: Polen-trener, Kim Rasmussen, sier Polen fremdeles har mye å lære. Foto: TV 2.
MYE Å LÆRE: Polen-trener, Kim Rasmussen, sier Polen fremdeles har mye å lære. Foto: TV 2.

– Hun var helt outstanding. Hun snur nærmest dette egenhendig, fabeltaktig spill av henne, sier TV 2s håndballekspert Frode Scheie.

Hun ble til slutt toppscorer i kampen med 10 mål.

– Jeg ville ha den medaljen, og det ville resten av laget også. Jeg hadde en god kamp, sier hun selv til TV 2.

– Det blir god jul!

Rystet Polen
Disse ble fulgt opp med to danske scoringer til, og da virket Polen rystet. Seks minutter før slutt hadde Danmark seieren i lomma da de ledet med fem.

– Danmark leverte en fantastisk andre omgang. De kom ut som et helt annet lag etter pause, mener TV 2s håndballekspert Randi Gustad.

Polen klarte aldri å snappe den fra dem, og dermed kunne Danmark smykke seg med medalje for første gang på 16 år.