Janne ble feiloperert – men ble nektet erstatning 

Fikk først avslag på søknaden om ménerstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning. Det var en nær kollega av legen som feilopererte henne som vurderte saken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært både fysisk og psykisk veldig tøft, og jeg prøver å fortrenge en del av det, sier 40 år gamle Janne til TV 2. 

For to år siden ble hun operert ved Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen. Det var en bukplastikk-operasjon hun fikk innvilget av helsemessige årsaker. Men så går mye fryktelig galt. På få måneder opereres hun fem ganger. 

– Det var fram og tilbake, fram og tilbake, sier Janne. Hun forteller at legen som skulle operere henne sjelden var til stede.

Prøvekanin 

– Jeg følte meg som en prøvekanin til slutt, for han ante ikke hva han skulle gjøre, så da prøvde han å rette opp en feil med tre nye operasjoner. Og resultatet var da et åpent sår på magen på 20x30 cm. 

TV 2 blir med Janne på et av byen kjøpesentre. På grunn av skadene hun er påført, kan hun ikke lenger kjøpe alle klær hun har lyst på.

Huden er så ødelagt at hun blant annet må unngå bukser og annet som gnager mot huden, forteller Janne som ikke ønsker å stå fram med etternavn. Påkjenningene har vært enorme de siste to årene. 

– Jeg var stort sett sengeliggende, og smerten var helt ubeskrivelig. Også i dag plages Janne av smerter. 

Vurdert av nær kollega

Ved Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) mottar de 5000 søknader i året om pasientskadeerstatning. 

Da NPE vurderte søknad om menerstatning valgte de i Janne sitt tilfelle å stole blindt på vurderingene til en nær kollega av legen som feilopererte henne.

Denne legen skriver i en uttalelse at «noen medisinsk varig invaliditet er det ikke snakk om her». Det er ikke uvanlig at NPE bruker kolleger til å vurdere hverandre. 

Janne er merket for livet etter at hun ble feiloperert, og har fortsatt store smerter. Foto: Privat
Janne er merket for livet etter at hun ble feiloperert, og har fortsatt store smerter. Foto: Privat

Mener mye er galt 

Ifølge advokat Siren Preto har Janne vært utsatt for grov forsømmelse fra både sykehuset og fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). 

Hva sviktet i denne saken? 

– For det første er det en kollega som vurderer den medisinske invaliditetsgraden. Denne legen har ikke hatt en samtale med pasienten og har basert det hele på et journalnotat som er over et år gammelt. 

Advokaten mener det er helt åpenbart feil at en lege ved samme sykehus skal vurdere skadene som kommer som følge av en feiloperasjon utført av en kollega, som ikke vedkjenner seg dette. Denne personen er inhabil, mener Preto. 

Advokat Siren Preto. FOTO: Kenneth Cuomo/TV 2
Advokat Siren Preto. FOTO: Kenneth Cuomo/TV 2

Bør NPE revurdere måten de behandler sakene på?

– Helt klart, her må de gå inn å se på sine rutiner og så må de gjøre dette bedre for fremtiden. 

Ifølge advokaten er dette et problem som er større enn denne enkeltsaken. 

– Vi har flere saker og jeg har også snakket med kolleger som mener at dette er et gjennomgående problem. 

En rekke advokatkontor bekrefter overfor TV 2 at de støtter Siren Preto. 

Legger seg paddeflat 

NPE legger seg flat og erkjenner at de har sviktet i denne saken. 

– Vi er ikke kritisk nok til det som kommer fra sykehuset og skulle vært langt mer lydhøre overfor kvinnen, erkjenner Anne-Mette Gulaker, avdelingsdirektør i NPE.

Anne-Mette Gulaker, avdelingsdirektør i Norsk Pasientskadeerstatning. FOTO: Rune Blekken/TV 2
Anne-Mette Gulaker, avdelingsdirektør i Norsk Pasientskadeerstatning. FOTO: Rune Blekken/TV 2

Janne var nær ved å gi opp. Men da hun selv kontaktet en lege og ren advokat som begge mente hun hadde krav på ménerstatning. 

Dermed snudde NPE umiddelbart og nå har Janne fått erstatning.

Foreløpig har hun fått 140.000 i ménerstatning for tapt livskvalitet. Hun kan også få utbetalt erstatning for inntekstap, utgifter som følge av skaden og erstatning for fremtidig tap, men dette er ikke ferdig behandlet. 

Hun er likevel ikke fornøyd med behandlingen. 

– Jeg føler jeg har blitt motarbeidet hele tiden. Jeg har aldri hatt følelsen av at de er der for meg.