Slik ser prognosene ut for julaften klokken 12. Vindkartet viser full storm der det er lilla farge. FOTO: StormGeo
Slik ser prognosene ut for julaften klokken 12. Vindkartet viser full storm der det er lilla farge. FOTO: StormGeo

Melder en stormfull julaften på Vestlandet

En ny frontsone treffer Sør-Norge, mens Troms og Finnmark får best vær julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drømmer du om hvit jul og vindstille er værutsiktene for julaften ikke de beste, på langt nær.

Høytrykket ligger stødig over sørøstlige deler av Europa og lavtrykkene fra Nord-Atlanteren strømmer mot vårt langstrakte land.

Væråret 2013 avsluttes nok med våte og milde luftmasser fra sørvest, melder StormGeo.

Tusenvis mistet strømmen

Søndag var tusenvis av husstander uten strøm etter det kraftige uværet i Sør-Norge søndag morgen. Ved 12-tiden var fortsatt 5.000 husstander uten strøm, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i Norges vassdrags- og energiverk til NTB.

I Østfold mistet minst 10.000 husstander strømmen i morgentimene etter at trær hadde blåst over ende en rekke steder. Også i Hedmark og på Sørlandet mistet flere tusen husstander strømmen.

Vind og regn dagen før dagen

Mandag lille julaften blir det stort sett opphold Østafjells og i Trøndelag, perioder med regn på Vestlandet, sørvestlig kuling i utsatte kyst og fjellområder.

Sent om kvelden økende vind og nedbør i det en frontsone trekker inn fra sørvest. Det blir små endringer i temperaturene.

I Nord-Norge blir det regnbyger langs kysten fra Troms og sørover, ellers opphold. Sør til sørvestlig bris, opp i kuling langs kysten av Nordland og små temperaturendringer.

Storm julaften

Natt til julaften trekker en ny frontsone inn over Sør-Norge. Det meldes økende sørøst til sørlig stiv til sterk kuling i utsatte områder av kysten og i fjellet, og storm langs Vestlandskysten.

Det blir lokalt store nedbørmengder på Sørlandet og sør på Vestlandet, opptil 70 mm på 24 timer.

Temperaturen vil stige, men det vil komme snø over 1000 til 1200 meter over havet. Kaldere luft vil trolig ligge igjen i nord på Østlandet slik at her vil ikke temperaturene stige like mye og en vil få sludd og snø. 

I Nordland vil det julaften bli økende sørøstlig kuling og tilskyende, og regn som bres nordover i løpet av ettermiddagen og kvelden.

I Troms og Finnmark meldes enkelte byger i kystområdene, ellers stort sett opphold, men også her økende sørøstlig kuling. Det blir mildt. Hobbymeteorolog Dag Anmarkrud har ført statistikk som viser at det blir mindre og mindre hvit jul i Norge. SE VIDEO:

Sol vestpå første juledag

Første juledag meldes det om perioder med regn på Sør- og Østlandet, mens Vestlandet trolig kan hygge seg med lange perioder med opphold og noe sol. Det kan trolig også folk i Trøndelag og Nordland gjøre.

I Troms og Finnmark blir det sludd og snø, regn på kysten. Vinden kan komme opp i kuling i utsatte områder, og kan hende storm ved Stad første juledag.