EVENTYRER: Morten Soubaks brasilianske eventyr kan ende med VM-gull. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
EVENTYRER: Morten Soubaks brasilianske eventyr kan ende med VM-gull. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Eventyreren som kan bli historisk

Morten Soubak dro til Brasil av eventyrlyst. Nå kan han føre Brasil til et historisk VM-gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beograd (TV 2):

I 1995 gikk en eventyrlysten Morten Soubak rundt og ville gjøre noe nytt. Han ønsket å jobbe med håndball, men han ville også se verden.

Tilfeldighetene ville ha det sånn at han havnet i Brasil. Han ble trener for herrelaget Osasco i en liten by med samme navn utenfor Sao Paulo.

- Det var mest et eventyr. Jeg hadde en drøm om å kunne bruke håndballen også utenfor Danmark. Etter en rekke tilfeldigheter så ble det Brasil, forteller han til TV 2.

Dro hjem etter ett år
I Osasco ble han kjent med klubbdirektøren Eduardo Macedo. Et vennskap som skulle få betydning for ham også senere i livet.

For etter bare ett år i Brasil vendte han hjem igjen til Danmark.

- Det ble bare ett år, og så dro jeg hjem til Danmark. På det tidspunkt hadde jeg ikke prøvd å trene et topplag. Jeg hadde vært på toppnivå som assistenttrener, men jeg hadde ikke vært hovedtrener, forteller han.

I 2000 fikk han sin første store trenerjobb i Danmark. Han overtok ansvaret for kvinnelaget til GOG Gudme.

Etter ett år som trener for Danmarks juniorlandslag for herrer, så ble han sjef for FCKs kvinnelandslag.

- Lett å si ja
I 2004 fikk han igjen en telefon fra Macedo.

Han var blitt klubbdirektør i storklubben Pinheros og ville ha Soubak til å trene klubbens herrelag.

- Jeg hadde falt for Brasil. Jeg hadde falt for kulturen og folket. Og så kjente jeg Eduardo Macedo, som allerede hadde invitert meg en gang, så da var det lett å si ja, forteller suksesstreneren.

Soubak trente Pinheros i tre sesonger før han fikk forespørselen fra Det brasilianske håndballforbundet om han kunne tenke seg å ta over landslaget for kvinner.

Brasils kvinner hadde da allerede begynt å bite fra seg internasjonalt, og hadde flere spillere i toppklubber i Europa.

Men under Soubaks ledelse har de tatt steget helt opp i verdenstoppen. Og nå står de altså i VM-finalen.

- Jeg håper at det er et signal til andre at det også spilles håndball utenfor Europa. At det er dedikerte og dyktige spillere også der. Jeg er klar over at mesteparten av mine spillere spiller i Europa. Men jeg synes det er bra for håndballen at et ikke-europeisk land kan komme til VM-finalen, sier han.

Kan erstatte Pytlick
Og suksessen hans med Brasil blir også lagt merke til i hjemlandet. I danske medier spekuleres det i om Soubak er mannen som skal overta når Jan Pytlick gir seg som landslagstrener.

 

- Jeg har også hørt om det. Men foreløpig er det ikke i planene mine. Vi har et veldig spennende prosjekt som går til OL på hjemmebane i 2016. Det prosjektet skal jeg fullføre, så får vi se hvordan verden ser ut etter 2016, forteller suksesstreneren.

Brasil er verdens femte mest folkerike nasjon med sine rundt 200 millioner innbyggere. Og nå er håndball inne som obligatorisk fag i de fleste skoler.

Men det er ingen organisert håndball utenom skoletiden. Derfor er det veldig få som ender opp som håndballspillere. Soubak får stjerner i øynene når han tenker på hvilke muligheter Brasil har som håndballnasjon.

- Jeg kan ikke forestille meg hva det kan bli til dersom de klarer å organisere håndballen. Hvis man får dyktigere lærere i skolene. Og at de klarer å få på plass klubber i byene. Da er det ingen grense for hvor mange dyktige håndballspillere de kan få ut av det. Det ligger store muligheter, forteller han.

Men først skal VM-finalen mot Serbia spilles.

- Det blir en spesiell dag. Vi har aldri vært i en VM-finale. Det er en historisk dag for brasiliansk håndball,