Tok «julebilde» av ulvene i Østmarka

Ferske bilder bekrefter at ulvefamilien er i aktivitet i marka ved Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen er tatt 2. desember og 17. desember av et viltkamera som forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har satt ut i Østmarka. Forskerne er ikke sikre på om det er samme ulv eller to forskjellige dyr som er fotografert, men bildene bekrefter at ulvene har tilhold i området.

– Når en ulv først har slått seg ned i et område, vil den forsvare territoriet. Vi er sikre på at dette er de samme ulvene som vi har observert der tidligere, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata til TV 2.

Sjeldent valpekull

Det er Rovdata som har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge. I januar kunne forskerne fastslå at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo. I april ble ulveparet fotografert for første gang.

I september fikk ulveforskerne bekreftet det de trodde - at tispa hadde født et kull valper. Det er første gang siden 1800-tallet at det er født ulvevalper i Østmarka, ifølge Petter Wabakken, som er prosjektleder for ulveovervåkingen hos Høgskolen i Hedmark.

– Vi vet at ulveparet har fått minst tre valper og at de fortsatt holder til i området, sier Morten Kjørstad.

Angriper hunder

Flere personer hatt nærkontakt med ulvene. I mars kolliderte Henry Bakkejord med en ulv mens han var ute på skitur. Ulven var da i ferd med å angripe Bakkejords hund.

Rovviltansvarlig i Oslo og Akershus, Jan Huseklepp Wilberg, sa til TV 2 den gang at det ikke er uvanlig at ulv angriper hunder.

– De er ikke snille mot andre ulver. De kan drepe ulver som tar seg inn på deres territorium. Det blir det samme i forhold til hunder, sa Wilberg.

Elghunden Pippi ble nær drept av ulv under en skogstur i Rælingen i Akershus i september.

– Jeg hørte at hun begynte å gaule skikkelig stygt, det hørtes ikke bra ut, fortalte matfar Morten Støtterud til TV 2.

Vanskelig å skaffe gode data

Vinterens overvåking av ulv i Norge viser så langt at det er registrert mellom 35 og 52 ulver innenfor landets grenser, ifølge ferske tall fra Rovdata. Mellom 19 og 31 av disse er kun bekreftet på norsk side av riksgrensen.

Det er foreløpig kun bekreftet ett valpekull i et helnorsk revir. Kullet er født av ulveparet som forrige vinter etablerte seg i Østmarka, rett øst for Oslo.

Lite sporsnø i vinter har gjørt at forskerne har begrensede kunnskaper om ulvens status i Norge.