IKKE SÅ POPULÆR: Nesten halvparten av svenskene mener Kong Carl XVI Gustaf bør abdisere.
IKKE SÅ POPULÆR: Nesten halvparten av svenskene mener Kong Carl XVI Gustaf bør abdisere.

Halvparten av svenskene mener kongen bør gå

Mener kronprinsesse Victoria bør overta tronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang viser en meningsmåling at nesten halvparten av svenskene mener at kong Carl XVI Gustaf bør abdisere. Kongen bør overlate tronen til sin datter kronprinsesse Victoria, sier 48 prosent.

Bare 39 prosent mener kongen bør bli sittende, viser undersøkelsen som instituttet Ipsos har utført for Stockholm-avisen Dagens Nyheter.

Samtidig synker støtten til monarkiet som statsform i Sverige, het det på avisens nettsider lørdag.

Kun 64 prosent vil beholde monarkiet

I dag vil bare 64 prosent av de spurte beholde monarkiet, mot 70 prosent i en tilsvarende måling i 2010. De yngre deltakerne i undersøkelsen er betydelig mer negative til at Sverige skal ha et kongehus enn de eldre.

– Dette er oppsiktsvekkende høye tall – og lite hyggelig lesning for kong Carl Gustaf i hans 40. år som regjerende monark i Sverige, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

VIL HA VICTORIA SOM DRONNING: 48 prosent av svenskene ønsker et tronskifte nå.
VIL HA VICTORIA SOM DRONNING: 48 prosent av svenskene ønsker et tronskifte nå.

–  «Kungen» og til dels også kongehuset har i noen år nå hatt negative målinger – mest på grunn av avsløringene av han og hans vennekrets' eskapader med fester og unge damer. Men jeg tror også mye på grunn av den klossete måten han har taklet disse skandalene i offentligheten. Sammenlignet med vår mer folkelige kongefamile, har det svenske kongehus alltid vært mer borgerskapets og overklassens kongehus, sier Totland.

– Victoria mer moderne og folkelig

Han forklarer at det svenske kongehuset er stivere og mer formelt enn det norske, en tradisjon Carl Gustaf representerer og forvalter.

– Dette oppleves gammeldags og lite i pakt med tiden av mange svensker i dag, spesielt de unge. De opplever Victoria som langt mer moderne og folkelig, sier han.

Totland tror ikke det blir noen abdikasjon til tross for de nedslående resultatene.

– Det er ingen tradisjon for abdikasjon i Sverige - slik som det er i for eksempel Nederland og Luxembourg. Jeg tror slett ikke han vil vurdere å tre tilbake og overlate tronen til sin datter, sier Totland.

Det tror han kan være bra.

– For Victorias skyld håper jeg hun kan få noen år til som tronfølger og småbarnsmor før hun må overta etter sin far. For det er ikke lett å skulle kombinere rollen som monark med små barn. Derfor ventet man også både i Nederland og Belgia til barna i familien var store nok, sier Totland.

FORAN STOCKHOLM SLOTT: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.
FORAN STOCKHOLM SLOTT: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

(NTB/TV 2)