FLATFYLL: Generalmajor Michael Carey fikk sparken etter å ha drukket seg dritings og dummet seg ut i fylla. FOTO: AP Photo/U.S. Air Force
FLATFYLL: Generalmajor Michael Carey fikk sparken etter å ha drukket seg dritings og dummet seg ut i fylla. FOTO: AP Photo/U.S. Air Force

USA sparket generalmajor etter fyllekule i Moskva 

Atomansvarlig i det amerikanske luftforsvaret synes sikkerhetsøvelsen var kjedelig, og tømte glasset – gang på gang. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Majorgeneralen Michael Carey hadde ansvaret for det amerikanske flyvåpenets langdistanse atomraketter. På en reise i embetes medfør i oktober gikk det helt skeis for den dekorerte herren. 

 

Tørst på tur 

Carey var delegasjonsleder for amerikanerne på turen til Russland, hvor hensikten var en tre dagers atomsikkerhetsøvelse. Men allerede under mellomlanding i Sveits tømte han glassene litt for raskt, og holdt tempoet oppe de tre neste dagene. 

Tørste Carey fortalte alle som orket å høre på hvordan han «redder liv hver dag» og hvor viktig hans betrodde stilling var for fedrelandet. 

 

Drakk og flørtet 

Ifølge rapporten, offentliggjort av blant annet BBC, kommer det frem at både vertskap og Careys reisefølget var sjokkert over oppførselen. 

– Jeg hadde bare lyst til å gjemme meg under bordet. Russerne bare så på ham og lurte på om han var gal, sier en av amerikanerne som var med på sikkerhetsøvelsen. 

Carey har forklart at han møtte flere kvinner i en bar, danset med dem og snakket med dem. Men han er usikker på om hvor mye han avslørte om sin svært betrodde stilling. Han valgte å treffe disse damene flere ganger under sitt opphold i Moskva. 

Han skal senere ha skrytt av sitt møte med disse «hotte damene», kommet med frekke kommentarer om Edward Snowdon, som russerne ikke satte pris på – og avbrutt andre som snakket under øvelsen. 

Russerne selv drakk bare vann under de tre dagene med sikkerhetsøvelse. 

– Den russiske generalen helte vann i et drammeglass og forklarte at han måtte være edru, siden han var ansvarlig for øvelsen fra vertskapets side. 

Alle skålte, man måtte bare bli med...
Michael Carey

Selv forklarer Carey at han følte at han seg forpliktet til å delta på skålingen under arrangementet. 

– Alle skålte, og man må bare bli med. Det er en del av jobben. 

 

Bortkastet tid 

Han la, ifølge rapporten, til at han synes hele øvelsen var fullstendig bortkastet tid, og at han bare prøvde å gjøre det beste ut av det. 

– Vi kunne jo like gjerne fjerne de sosiale barrierene mellom oss når det var umulig å gjøre noe skikkelig arbeid uansett, sa han under høringen. 

De andre amerikanerne var glade da de tre dagene var over, og en av kollegene forteller at fra de kom inn på flyet på vei hjem, ønsket han ikke lenger å ha noe med Carey å gjøre. En annen sa at han aldri hadde følt seg så flau i hele sin karriere. 

Carey fikk først sparken, men fikk senere tilbake sin militære grad og jobber nå som assistent for Luftforsvarets spesialkommando. 

– Dette var en svært uheldig sak. Men generalmajor Michael Carey har på andre måter tjent nasjonen svært godt, sier William Shelton, sjef for romprogrammet i luftforsvaret i en uttalelse.

Carey hadde ansvaret for 9600 ansatte før den fatale Moskva-turen. Han har deltatt i flere operasjoner i Irak og Afghanistan og mottatt 13 utmerkelser.