GLEDE: Alexandra do Nascimento og de andre brasilianske jentene har vunnet mange håndballhjerter under VM. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
GLEDE: Alexandra do Nascimento og de andre brasilianske jentene har vunnet mange håndballhjerter under VM. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Vil skape håndballfeber i Brasil

Brasils håndballjenter håper suksessen deres vil bidra til at flere velger håndball i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beograd (TV 2):

De brasilianske jentene vet at de kan skrive håndballhistorie på søndag.

Skulle de slå Serbia, blir de det første søramerikanske land som blir verdensmester i håndball. Faktisk blir de bare den andre ikkeeuropeiske nasjonen som får gå opp på øverste trinn på seierspallen.

- Brasiliansk håndball trenger dette
Sør-Korea ble verdensmestere i 1995. De 22 øvrige VM er endt med europeisk mester.

- Jeg tror ikke at så mange hadde trodd det på forhånd. Men vi kom til Serbia for å kjempe for en finaleplass, og det har vi klart. Siden 2011 har vi jobbet for dette og i mine øyne så fortjener vi det. Dette gjør vi for Brasil. Brasiliansk håndball trenger dette, sier målvakt Barbara Arenhart til TV 2.

For håndball er en voksende idrett i Brasil. Bare fotball er større i verdens femte mest folkerike nasjon.

- Den vokser. Etter 2011 fikk folk øynene opp for oss. De ønsker å vite mer om oss og om idretten. Jeg tror det blir enda større etter dette, sier Arenhart.

Alle lærer håndball i skolen
Håndball er innført i skolen, så alle barn lærer håndball. Men mangelen på en profesjonell liga gjør at de fleste legger bort håndballen når de er ferdig med skolen.

- Alle spiller håndball på skolen. Men det er ikke noen profesjonell liga. Ingen kan leve av det de får for å spille håndball. Så håndball er greit frem til man er 16 år, men da begynner man med andre ting. Det er stort i skolen, men så dør håndballen ut for dem, forteller målvakten.

Toppscorer Alexandra do Nascimento forteller at det nå jobbes med å endre dette.

- I Brasil lærer alle å spille håndball i skolen. Men nå jobbes det med å få inn en sponsor for ligaen for å heve nivået på den, sier høyrevingen.

Fortid i Byåsen
Nesten samtlige i Brasils VM-tropp spiller i Europa. Den brasilianske duoen er overbevist om at det har en avgjørende betydning for at de nå er i en VM-finale.

- Det er grunnen til at vi er her. For her får vi sjansen til å spille med og mot de beste i verden. Vi har utviklet oss veldig siden hele laget er i Europa, mener Arenhart.

- Det har vært veldig bra for oss. Da vi spilte i Brasil så var vi ikke så gode. For Brasil er en fotballnasjon. I Europa har vi kunnet se og lære av de beste spillerne. Det har bidratt til at vi har nådd målene våre, følger do Nascimento opp.

Arenhart har en fortid i norsk håndball. I 2010/11-sesongen spilte hun for Byåsen.

- Det var en fantastisk erfaring. Jeg møtte så mange greie mennesker. Det ble et kort opphold, men minnene sitter i, forteller hun.

Før hun takker for intervjuet på klingende norsk:

- Tusen takk!