PSYKISK SYK: Jantjie Thamsanqa stilte opp som tolk under Mandelas minneseremoni. Den samme dagen skulle han egentlig til sjekk på psykiatrisk sykehus, men utsatte timen.  Foto: (AP Photo/Evan Vucci, File)
PSYKISK SYK: Jantjie Thamsanqa stilte opp som tolk under Mandelas minneseremoni. Den samme dagen skulle han egentlig til sjekk på psykiatrisk sykehus, men utsatte timen.  Foto: (AP Photo/Evan Vucci, File)

Den falske tolken innlagt på psykiatrisk sykehus

«Tolken» som lurte en hel verden under Mandelas minneseremoni er innlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foran millioner av TV-seere, og i umiddelbar nærhet til verdens ledere lurte Thamsanqa Jantjie en hel verden. Under minnemarkeringen av Nelson Mandela tolket tilsynelatende Jantjie talene til tegnespråk, men det viste seg at tolkingen var tull. 

Fredag ble det kjent at mannen er innlagt på psykiatrisk sykehus, skriver The Guardian

Hadde time samme dag som seremonien

Thamsanqa Jantjie har tidligere sagt at han lider av schizofreni, og at han så engler på stadioen i Johannesburg hvor Mandelas minnemarkering foregikk. 

Det var tirsdag Jantjies kone tok med mannen til en kontroll på sykehuset, som endte med at han ble innlagt. 

– De siste dagene har vært tøffe. Vi har vært støttende fordi han kanskje hadde et sammenbrudd, forteller kona Siziwe. 

Det er også kjent at den selvutnevnte døvetolken opprinnelig hadde legetime på Sterkfontein psykiatriske sykehus 10. desember. Men avtalten ble flyttet fordi Jantije skulle jobbe som nettopp tolk under minnemarkeringen samme dag. 

Det er forløpeig ikke kjent hvor lenge Jantjie er innlagt. 

Fortsetter etterforskning

Etter at det ble kjent at tolkingen under seremonien var falsk har det blitt stilt spørsmål om sikkerheten rundt arrangementet. I lang tid sto mannen svært nær blant annet USAs president Barack Obama og flere familiemedlemmer av Mandela. Janitje har en lang historie med psykiske problemer, og har i tillegg vært delaktig i flere kriminelle handlinger. Han skal blant annet ha vært med på å drepe to menn i 2006. 

Myndighetene i Sør-Afrika har innrømmet at de har gjort feil i saken, og at Jantjies bakgrunn og kunnskaper ikke ble grundig nok sjekket. Det pågår fortsatt etteforskning av saken.