OL-håpets privatliv blir TV-dokumentar: – Jeg var også bare en drittunge 

– I perioder har jeg vært på fullstendig feil side av totalbelastningen, sier Martin Johnsrud Sundby (29) om livet som småbarnspappa, TV-profil og OL-håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sniktitt på TV 2s OL-dokumentarserie i videovinduet over!

I serien «OL-drømmen» fotfølges seks av Norges største vinteridrettsutøvere mot OL i Sotsji i februar.

I seks episoder har et TV-team fulgt tett på medaljehåpene Kjetil Jansrud (28, alpint), Tarjei Bø (25, skiskyting), Silje Norendal (20, snowboard), Anders Bardal (31, hopp), Tiril Sjåstad Christiansen (18, freestyle) og Martin Johnsrud Sundby (29, langrenn).

Journalist Klaus Holthe har reist verden rundt for å følge medaljehåpene.

– Det har vært hektisk. Den lengste reisen varte i tre og en halv uke, sier TV 2-journalisten selv om prosjektet.

Bleiestell for Sundby
Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby regnes som et av de største norske medaljehåpene i OL. I tillegg til å bli fulgt av et eget TV-team på høydesamlinger og løpeturer, har han også måttet sjonglere rollen som småbarnsfar.

– Gjennom denne serien får jeg vise hvem jeg egentlig er. Livet mitt er bleier og tidlig opp om morgenen. Jeg tror det har vært verre for samboeren min Marieke (Heggeland, red.anm.). Hun har nok følt at det har vært mer invaderende enn meg, sier Johnsrud Sundby om den nye rollen.

BLEIESKIFT OM MORRA'N: Martin Johnsrud Sundby ofrer alt for å bli best i OL. Men familien får han ta med seg på høydeopphold. Her sammen med kona Marieke og sønnen hjemme i Oslo.
BLEIESKIFT OM MORRA'N: Martin Johnsrud Sundby ofrer alt for å bli best i OL. Men familien får han ta med seg på høydeopphold. Her sammen med kona Marieke og sønnen hjemme i Oslo.

Men det er ikke bare sønnen som viser seg fra en «barnslig» side i TV 2-serien. Dokumentarserien inneholder også unike bilder fra OL-håpenes tidlige år som aktive. Røa-løper Sundby var god allerede som niåring.

– Jeg har ikke sett hvordan serien blir til slutt. Jeg antar det er pappa som har levert ut dette. Men det er bare artig å vise slikt frem. Jeg håper det kan være til inspirasjon for andre. Jeg var også bare en drittunge som gikk på ski. Mange kan nok kjenne seg igjen i det, sier Johnsrud Sundby.

I februar er verdenscuplederen et av våre fremste gullhåp i langrenn.

Bedre av tidsnød
Paradoksalt nok har han nådd verdenstoppen først etter at han ble tvunget til å tenke mindre på langrenn. Boblen sprakk da den treningsgale 29-åringen ble småbarnsfar. Enda mer hektisk ble det da han slapp et TV-team innpå ham og familien.

– Det har vært er en kompleks, ny situasjon. Jeg visste ikke hvordan det ville bli å få dette inn i livet mitt, men jeg har faktisk ikke opplevd det som veldig utfordrende. Det har blitt utrolig mye planlegging, men heldigvis har jeg en familie og en unik samboer som legger til rette for meg. Og uten en trener som lar meg legge opp samlingene etter egne behov, hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. Trond Nystad (norsk landslagssjef, red.anm.) har skjønt det, sier Johnsrud Sundby.

Likevel innrømmer han at det tidvis har vært i overkant mye «på gang samtidig» inn i den viktige OL-sesongen.

- Jeg har vært på fullstendig feil side av totalbelastningen. Men det fungerer likevel fordi jeg har det utrolig bra akkurat nå. Men det største gjenstår likevel. Alt står og faller på OL. Da reiser jeg alene, sier Johnsrud Sundby.

Dokumentarserien «OL-drømmen» har premiere på TV 2 1. nyttårsdag.