Hockey-sjefen: - En prekær mangel

Landslagssjefen er bekymret for mangelen på norske backer på et internasjonalt nivå, og roper et varsko før kveldens møte med Sveits. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arosa, Sveits (TV 2)

Se Norge-Sveits på TV 2 Sumo fra klokken 20:15 fredag. 

De siste årene har Roy Johansen lent seg på mye bruk av et knippe backer som har fått mye spilletid.

Jonas Holøs og Ole-Kristian Tollefsen har bikket halvtimen i spilletid i flere mesterskapskamper, mens også Mats Trygg og Alexander Bonsaksen har fått mye tid på isen.

- Prekær mangel

Før helgas TV 2 Sportskanalen-sendte Arosa Challenge i Sveits mot vertsnasjonen og Slovakia/Hviterussland kommer Johansen med følgende melding. 

- Det er ingen hemmelighet at backsituasjonen i norsk hockey har vært prekær. Det er lite backer på et høyt nivå og også et semihøyt nivå, sier 53-åringen til TV 2.

Landslagssjefen siden 2001 mener årsaken er sammensatt.

- Det er fortsatt mye å hente på spillerutvikling. Det er enklere å trene forwards, det er vanskeligere å gi backene et fullgodt tilbud - så det har med trenerutvikling å gjøre også, mener Johansen.

- I tillegg henter vi også ofte backer fra utlandet til Get-ligaen.

-  Flere forwards enn backer

En som vil motbevise sjefen er USA-proff Henrik Ødegaard. Asker-gutten gjorde sine saker bra i Sparta Sarpsborg forrige sesong, og ble snappet opp av AHL-klubben Chicago Wolves i oktober. 

Han er usikker på hvorfor det ikke produseres flere gode backer i Norge.

- Det er vanskelig å svare på, men det er ingen tvil om at det er flere spillere på forward- enn backsiden. Vi som er her må bare klemme til for å gjøre det bra, sier han etter fredagens rolige og korte ettermiddagsøkt. 

Fått fri for å imponere

25-åringen er leid ut fra Chigaco Wolves til Missouri Mavericks på tredje nivå i CHL, men har fått fri for å kjempe seg inn på OL-laget.

- Jeg har hele tida sagt at målet mitt er å spille OL og de har forståelse for det. Så det var ikke noe problem. Jeg går glipp av bare to kamper, og har i kontrakten min at jeg kunne reise på denne samlingen.

Før han legger til:

- Så nå må jeg bare være god her.

Spiller for OL-plass

Landslagssjefen sier Ødegaard, som var med i vårens VM i Sverige/Finland, har en mulighet for Sotchi-billett.

- Han gjør sakene sine bra fortsatt.  De som er her sloss om de backplassene som er, i tillegg til Tollefsen og Trygg som ikke er med, forklarer Johansen.

PS! De andre backene som er på plass i Sveits er Henrik Solberg (Stavanger Oilers), Aleksander Rindal (Lillehammer) og Nikolai Bryhnisveen (Lillehammer), i tillegg til Bonsaksen (Vålerenga) og Holøs (Yaroslavl) som regnes som sikre kort i OL-troppen.