Oslo-OL vil trolig koste det offentlige 21,7 milliarder kroner

Planene for lekene ble godkjent under et møte i Oslo fredag.

DYRT:  Kulturminister Thorhild Widvey, idrettspresident Børre Rognlien og byrådsleder Stian Berger Røsland var på plass under overrekkelsen av kvalitetssikringsrapporten fra Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas.
DYRT:  Kulturminister Thorhild Widvey, idrettspresident Børre Rognlien og byrådsleder Stian Berger Røsland var på plass under overrekkelsen av kvalitetssikringsrapporten fra Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas.

Ekspertene som har vurdert Oslo OL-søknad for 2022, godkjenner planene Oslo har lagt og regner med at lekene kommer til å koste det offentlige 21,7 milliarder kroner.

«Rapporten fastslår at det ikke er funnet vesentlige svakheter i søknaden», skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Rapporten som ble lagt overlever til kulturminister Thorhild Widvey (H) fredag, er et viktig skritt i retning å realisere drømmen om olympiske leker i hovedstaden om litt over åtte år.

– Det er en god dag for alle som ønsker dette prosjektet, og norsk idrett har jo med en oppslutning på over 90 prosent sagt i avstemning at de ønsker det, så for norsk idrett er det en god dag. Vi har fått bekreftet at det som ligge i statsgarantisøknaden er tall som holder, og konseptet holder og er gjennomførbart og uten vesentlige svakheter,det er klart, det er gode konklusjoner, sier idretspresident Børre Rognlien til TV 2.

Også kulturminister Thorild Widvey er fornøyd.

– Det var bra. Det er en veldig god rapport som synliggjør hvor viktig det er å ha en ekstern vurdering på slike type rapporter og denne rapporten kommer til å være sentral i forbindelse med regjeringens vurdering det skal stilles statsgaranti eller ikke.

Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har søkt om 33,7 milliarder kroner i statlig garanti for OL og Paralympics i 2022. Kvalitetssikrerne har kommet fram til at det offentlige må bidra med 21,7 milliarder kroner i tilskudd etter at inntekter og finansiering fra private er trukket fra.

Det er Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning som har foretatt kvalitetssikringen på oppdrag fra regjeringen. (©NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2