Langs Lalandsvegen i Klepp kommune la pårørende, venner, etterlatte og andre ned blomster, skrevet minneord, og tent lys til minne om avdøde Olav Hovda (12). Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Langs Lalandsvegen i Klepp kommune la pårørende, venner, etterlatte og andre ned blomster, skrevet minneord, og tent lys til minne om avdøde Olav Hovda (12). Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Tiltalt for uaktsomt bildrap på Olav Hovda (12)

KLEPP (TV 2): Kvinnen som kjørte ned og drepte 12 år gamle Olav Hovda i Klepp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 4. januar ble tolv år gamle Olav Hovda påkjørt bakfra da han og faren var ute på en treningsøkt med rulleski.

12-åringen ble fraktet til Stavanger Universitetssjukehus (SUS), men livet stod ikke til å redde. Den unge gutten fra Klepp døde dagen etter av omfattende hodeskader.

Nå, nesten ett år etter den fatale påkjørselen, er tiltalen mot den kvinnelige sjåføren klar. Kvinnen (43) er tiltalt for uaktsom bruk av motorvogn, kjøring i narkotikapåvirket tilstand og for å ha kjørt fra ulykkesstedet.

Blir kvinnen funnet skyldig etter straffelovens § 239, kan det medføre fengsel i inntil tre år. Under særdeles skjerpende omstendigheter er det en strafferamme på inntil seks år.

– Erkjenner straffskyld

– Hun erkjenner straffskyld for alle forhold i tiltalebeslutningen og det er delvis opplysninger fra henne som danner grunnlag for at det kan tas ut en tiltale om at hun har kjørt i ruspåvirket tilstand, sier kvinnens forsvarer Inger Marie Sunde til TV 2.

– Hun innrømmer å ha kjørt i ruspåvirket tilstand og det er opplysninger gitt av henne i avhør som er grunnen til at de faktisk kan tiltale henne for det. Fordi hun har gitt opplysninger om rusmiddelbruk som er forenlig med at hun kjørte i ruspåvirket tilstand.

– Hun sa tidligere at hun ikke var ruspåvirket – hva fikk henne til å endre forklaring?

– Det faktum at hun kjørte i ruspåvirket tilstand har sammenheng med at hun hadde et alvorlig rusproblem i tiden rundt hendelsen. Og så har hun etterhvert kommet seg betraktelig i forhold og fått tid til å tenke. Hun ville legge alle kortene på bordet fordi hun er forferdelig lei seg. Hun tenker mye på familien til Olav Hovda. Hun kjenner stort ansvar. Og da er det viktig for henne å være ærlig av hensyn til dem, sier forsvareren. 

– Familien er glad for at saken nå kommer opp for rettslig behandling, og at saken blir belyst og gjennomgått for domstolen. Utover dette ønsker ikke familien å kommentere saken, sier familiens bistandsadvokat Ingebjørg K. Voster til TV 2.

Til politiet har den nå 43 år gamle kvinnen innrømmet at det var hun som kjørte bilen den aktuelle januarkvelden langs Lalandsvegen i Klepp. Hun har forklart at det var dårlig sikt, med skodde og lite lys og at påkjørselen var et uhell..

Olav Hovda, 12 år gammel, døde lørdag 5. januar på Stavanger Universitetssykehus, SUS, etter å ha blitt påkjørt bakfra mens han og faren var ute å gikk på rulleski fredag kveld 4. januar. 
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Olav Hovda, 12 år gammel, døde lørdag 5. januar på Stavanger Universitetssykehus, SUS, etter å ha blitt påkjørt bakfra mens han og faren var ute å gikk på rulleski fredag kveld 4. januar. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Lot gutten bli liggende

Ifølge politiet kom kvinnen kjørende på RV44 gjennom Bryne sentrum rett før klokken halv åtte fredag 4. januar. Hennes grønne Ford Focus er registrert i bomstasjonen på Kåsen. Bilen svinger til høyre i rundkjøringen, og fortsetter mot Tu på Lalandsvegen.

I bakken kjører bilen inn i en 40-sone, der 12 år gamle Olav Hovda sammen med faren er på vei nedover på rulleski. Cirka klokken 19.34 treffer bilen gutten og tolvåringen blir liggende igjen bevisstløs i veien. 

I stedet for å stoppe skal 43-åringen ha fortsatt kjøreturen til Klepp stasjon hvor hun og ektemannen bor. Først etter halvannen uke senere innrømmet hun ugjerningen. 

Politiets undersøkelser av kvinnens bil resulterte i biologiske spor i saken.

Lang etterforskning

Til tross for at ingen personer var vitne til selve påkjørselen fikk politiet i Klepp inn drøyt fem hundre tips i saken. Ingen annen drapssak i kommunen har ført til så mange tips.

Det tok nesten elleve måneder før en innstilling ble sendt til Statsadvokaten i Rogaland.  

– Hva er det som har tatt så lang tid?           

– Alle de sakkyndige uttalelsene kom ikke før sent i høst samtidig som vi hadde ytterligere ting vi ville se spesielt på. Avhør av de sakkyndige og forskjellig, så derfor gikk det så lang tid, sier politiadvokat Ann-Bjørg Ingebrigtsen i Rogaland politidistrikt til TV 2 Nyhetene. 

Tidligere heroinmisbruker

Kvinnen som er tiltalt for bildrapet er tidligere heroinmisbruker, men har i sin forklaring til politiet understreket at hun ikke var ruspåvirket da hun kjørte på Olav Hovda.

– De rapportene som tok lang tid er de sakkyndiges uttalelser i forbindelse med handlingsforløpet. Det ble oppnevnt sakkyndige i forhold til å prøve å si noe om selve handlingsforløpet – altså selve kjøreturen, fart og slike ting. Ut i fra det ville vi blant annet ha nye avhør av begge de to siktede i saken og innhente en sakkyndig uttalelse i forbindelse med hennes rusbilde. Dette arbeidet ble ikke ferdig før sent i høst, sier Ingebrigtsen.

Kvinnen er foreløpig under behandling i rusomsorgen.