IKKE FORNØYD: Politibetjenter synes skinnjakka er tung og klumpete. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Politibetjenter synes skinnjakka er tung og klumpete. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB scanpix

Nå forsvinner politiets skinnjakker for godt 

Tjenestemenn må til stor begeistring snart levere inn jakkene til fordel for nye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Den mye omstridte politiskinnjakka har snart sett dagens lys - etter 22 år i tjeneste.

Fra nyttår vil Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) få i oppdrag å levere nye og moderne politijakker til alle tjenestemenn og kvinner i landet. I dag består uniformen av en regnjakke, skinnjakke og en lange jakke. Disse tre blir nå erstattet med én. 

– Det var på tide at materielltjenesten nå endelig fikk oppdraget, sier politiets hovedverneombud Audun Buseth til Politiforum.

Han har stor forståelse for politibetjentenes fortvilelse over den utgåtte skinnjakken.

– Jeg vet at det har vært jobbet med et nytt jakkekonsept for politiet i mange år. Forprosjektet ble avsluttet i fjor, og PDMT har bare ventet på klarsignal, sier Buseth.

De nye jakkene vil trolig være i bruk i siste kvartal av 2015.

 Tung og klumpete

Politiets skinnjakke er tung og klumpete og på ingen måte den beste bekledningen til operativt politiarbeid, mener flere politibetjenter.

– Jakken har vel noe sånt som 22-års jubileum i år. Kanskje det betyr at det er på tide å bytte den ut? sier Martin Fosse, politibetjent ved Bergen sentrum politistasjon til Politiforum.

Han er en av flere politibetjenter Politiforum har vært i kontakt med, som synes politiuniformen er gammeldags, og derfor ønsker seg et bedre alternativ.

– Skjorte, slips og skinnjakke er ikke egnet for operativt politiarbeid, slik jeg ser det, sier Fosse.

Han synes særlig skinnjakken er utdatert.

– Den er tung. stor og klumpete, og den mangler tekniske detaljer som lommer og festeanretninger til for eksempel samband, sier Fosse, som også peker på at jakken er også for kald om vinteren og for varm om sommeren, sier Fosse og legger til:

– Jeg har lagt merke til at vekterne i Bergen har uniformer som er tilpasset tjenesten med lommer, reflekser og andre tekniske løsninger. De ser også ut til å være bedre rustet til høst og vinter enn hva vi er, med klær som er vann- og vindtette i pustende materialer.