Fikk oppreisning etter at Matias (21) døde av kreft

Det private sykehuset Aleris ga torsdag oppreisning til Matias Wilbergs foreldre etter legetabbe. Sum: 250 000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matias døde av føflekkreft i oktober, men TV 2 har gjennom en serie av nyhetssaker fortalt hvordan den unge mannen hadde hatt dramatisk bedre sjanser til å overleve om hudprøvene hans hadde blitt sendt inn til analyse.

Legen ved sykehuset Aleris kastet i stedet den fjernede føflekken i søpla. Nå innrømmer sykehuset legens feil og betaler oppreising, noe som betyr svært mye for Matias' foreldre.

– Det er veldig rørende. Jeg har ikke ord, jeg har ikke det. Og nå fikk Matias sitt siste ønske. Nå er vi ferdig, sier mor Trine Brenna Wilberg til TV 2.

Svært grov feil

Sønnen deres Matias Wilberg ble bare 21 år, men det var han som frontet kampen for at kreftpasienter nå får en livsforlengende medisin mot føflekkreft.  Nå har foreldrene vunnet Matias siste kamp, noe som ikke var gitt. Det er svært uvanlig at det blir gitt oppreising i helsesaker.

– Fordi det kreves så grove feil, og at disse grove feilene da har fått alvorlige konsekvenser. Så dette er et bevis på at feilen er usedvanlig grov, sier familiens advokat Edmund Asbøll.

– Punktum

Matias fikk utbetalt 1,5 millioner kroner fra Norsk pasientskadeerstatning for tapt arbeidskraft i 2009. Penger som han brukte til å leve sine siste år til det fulle. For foreldrene handler oppreisingskravet først og fremst om å plassere ansvar.

– Jeg mener at ting skal gå riktig for seg. Man skal ikke bare gjøre sånne bommerter og så la ting skli videre. Det må reageres, det er viktig, sier far Rune Wilberg.

For foreldrene betyr dette punktumet uendelig mye i sorgen og savnet etter en sønn som er borte.

– Jeg tror Matias hadde vært veldig stolt av oss i dag. Nå er vi ferdig og kan sørge i fred. Det er viktig, sier Trine.

Aleris ønsket ikke å kommentere forliket overfor TV 2 torsdag.