UPS: Det er fort gjort å glemme av at mikrofonen er på. Det har disse erfart. FOTO: Scanpix/TV 2
UPS: Det er fort gjort å glemme av at mikrofonen er på. Det har disse erfart. FOTO: Scanpix/TV 2

Her er de flaueste og mest elleville mikrofon-brølerne

Bergens ordfører glemte av mikrofonen. Det er hun ikke alene om. Se noen av de største mikrofon-tabbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag glemte ordfører i Bergen, Trude Drevland, at mikrofonen hennes fremdeles stod på under bystyremøte.

«Hva er det som er så jævla viktig? Det er jo bare pisspreik. Hæ! Er dette en debatt? Det er jo bare dritt», sa Drevland mens Lillian Vangberg (Ap) stod på talerstolen.

– Da jeg så hva det var jeg hadde sagt, så var det fordi jeg fikk inn en tekstmelding midt under møtet, sier Høyre-ordføreren til TV 2.

Hun legger til at dette var en svært ubehagelig melding, som gjorde henne på sint og opprørt.

– Jeg reagerte spontant, og tenkte overhodet ikke på at mikrofonen til streamingen sto på, sier hun.

Den profilerte Bergens-ordfører er slettes ikke den første som har opplevd å mikrofon-tabbe seg ut. Lenge levde begrepet «Å gjøre en Rosengren», etter de famøse uttalelsene til Sveriges næringsminister Bjørn Rosengren i 1999. Selv om det var en TV-fotograf tilstede, trodde han kamera var slått av. – Norge er den siste Sovjet-stat. De er så utrolig nasjonalistiske.

Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen og hennes bisitter trodde mikrofonen var slått av etter en utspørring i Stortingets kontrollkomite. Det var den ikke, og det var hørbart.

Også på TV 2 har det oppstått ufrivillig komikk på grunn av mikrofon-tabber. I fjor gjestet Peter Beagrie Sporten under en direktesending. Grunnet en teknisk feil fikk seerne med seg lyden av Beagries toalettbesøk, da han hadde glemt å ta av seg mikrofonen. HØR hvordan det gikk.

Tidligere statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, var på et valgkampbesøk i 2010 da han snakket med 65 år gamle Gillian Duffy. Da Brown satte seg i inn bilen glemte han mikrofonen og skjelte ut kvinnen. – Det var en skandale. Hun er bare en sånn fordomsfull, trangsynt kvinne, sa Brown blant annet. En time senere la Brown seg langflat hjemme hos Duffy.

Også USAs visepresident Joe Biden har glemt mikrofonen. Like etter at Barack Obama hadde signert den nye helsereformen sin, glapp det ut av en stolt Biden: «This is a big fucking deal». På godt norsk: «Dette er en faen så viktig avtale». 

Og Obama har selv gått i mikrofon-fella. I mars i år hadde han nettopp landet i Jerusalem da mikrofonen på flyplassen fanget opp Obamas bemerkning som ikke var ment for alles ører: – Det er deilig å slippe ut fra Kongressen.

Prins Charles glemmer nok aldri da han i 2005 gikk på en stjernesmell da han og sønnene poserte foran pressen under et besøk i Sveits. Den retningsstyrte mikrofonen fanget opp prinsens vrede mot hoffreporter Nicholas Witchell. – Jeg takler ikke den mannen. Han er så fæl. Det er han virkelig.

Prins Charles fortalte sønnene om den fæle TV-reporteren. Problemet var at hans vrede ble fanget opp av en mikrofon. FOTO: Scanpix
Prins Charles fortalte sønnene om den fæle TV-reporteren. Problemet var at hans vrede ble fanget opp av en mikrofon. FOTO: Scanpix

Av historiske blemmer troner USAs tidligere president, Ronald Reagan. I 1984 skulle han teste mikrofonen sin før en direktesendt tale. – Kjære amerikanere. Jeg er glad for å kunne fortelle at jeg nettopp har signert en lov som forbyr Russland for all fremtid. Bombingen tar til om fem minutter.

Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan ble til slutt venner. FOTO: Scanpix
Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan ble til slutt venner. FOTO: Scanpix

Noen blemmer handler også om en manglende mikrofon. Som da TV 2s nyhetsanker Jan Ove Ekeberg kom for sent til sendingen og rakk ikke feste mikrofonen som havnet på gulvet. – Mikrofonen ligger der nede, sa makker Oddvar Stenstrøm.

Fotballkommentator Ron Atkinson mistet i 2004 jobben sin i både ITV og Guardian da han på direktesendt TV kalte Chelsea-spilleren Marcel Desailly for en «fucking lazy, thick ni**er», «en faens lat og dum n***».

Ron Atkinson fikk sparken etter mikrofontabbe. FOTO: Scanpix
Ron Atkinson fikk sparken etter mikrofontabbe. FOTO: Scanpix

Har du ennå ikke fått nok av mikrofon-tabbevideoer kan du jo kose deg med denne samlingen klassiske TV 2-tabber. Lærdommen er: «Mikrofonen er aldri av og kamera går - alltid».