Slik lager du julegrøten!
Slik lager du julegrøten!

Her er grøten fjøsnissen vil elske

Slik lager du den perfekte «nissegrøten».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julegrøt er for mange tradisjon julaften formiddag, men ikke glem nissen. Det eneste han ønsker seg er en bolle med grøt til jul og her får du oppskriften på grøten fjøsnissen garantert kommer til å elske.

Nissegrøt med varm juledrikk

Grøten  er også  utgangspunkt for julekveldens mest brukte dessert - riskrem, eller riskrem brulèe.

Husk å  koke  litt ekstra  slik at det er nok til både varm nissegrøt og til dessert.

Risgryn kan byttes ut med  utbløtte byggryn (bløtes ut natten over) til årets nissegrøt og juledessert.

Enten du velger risengryn eller byggryn  tilsett en splittet vaniljestang  og ev en bit  hel kanel  i grøten når den kokes.

Kok  grøt etter anvisning på pakken, tilsett ev 1 kanelstang og 1 splittet  vaniljestang  i grøten mens den koker . 

Tips til langtidskoking: 

For de som skal på jobb eller bruke formiddagen til andre  ting, kok grøten i kald stekeovn !

Kok opp  grøten på platen. Legg på lokk  og sett  grøtkjelen i kald stekeovn. Lukk  igjen døren og la  grøten stå i stekeovnen  i  4-5 timer.

Ønsker  du å bruke litt kortere tid  sett  temperaturen  på stekeovnen til 80oC , sett inn den oppkokte grøten og la stå i 1 ½ -2 timer . 

Før servering, tilsett ev litt mer melk og  rør opp grøten under oppvarming. 

Ta ut  kanelstang  og vaniljestang  ved servering.

Server med «smørøye», sukker og kanel.

Dessert

Riskrem / byggrynskrem  lages på restene av grøten. 

Til 4-6  personer

ca 5 dl kald grøt 

3 dl kremfløte

1 ss sukker

1 ts vaniljesukker ( sløyfes  hvis  grøten er kokt med vaniljestang)

1 skåldet mandel ( heldig er den som finner  mandelen og  vinner  en  marsipangris)

Grøten bør ikke være for fast,  rør ev litt  kald melk inn i den avkjølte  grøten.

Pisk kremfløten myk  med sukker.

Bland grøten i kremen. Tilsett ev  en skåldet mandel. 

Tips: Mandel skålder du ved å legge mandelen i kokende vann i 10-15 sek. Det brune "skinnet" er da lett å ta av.

Rød saus

Bland  8 dl saft og vann til en fyldig smak. Kok opp. Rør  1 ½ ss potetmel ut i ½ dl kaldt vann. Trekk kasserollen vekk fra platen.

Tilsett potetmeljevningen  i en tynn stråle  i den varme  saften  under omrøring. Smak ev  til med litt sukker. Kok opp og trekk kasserollen vekk fra platen.

Avkjøl sausen litt og hell den i en mugge.

Dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk. La sausen bli kald før servering.

Bringebærcoulis

ca 250 g frossen bringebær

2 ss melis

Mos ca 250  bringebær ( eller andre  bær, tyttebær smaker  veldig godt )  til en fin pure i hurtigmikser..

Sil/ gni   mosen gjennom en sikt og smak til med melis

Ønsker  du er  variant på riskrem  prøv «Riskrem brulèe»

Utgangspunkt 2 dl ferdig kokt risgrøt.

Fyll vann i langpannen og varm opp til  120 oC. 

Varm så opp  1 dl fløte, 2 dl melk, revet skall av  ½  appelsin, 2 nellikspiker, 1 kanelstang  , 1 hel anis og  1 ss honning og la trekke i ca  15 min.  sil vekk krydder, tilsett den ferdig kokte grøten og varm opp. Trekk  kasserolen vekk fra platen.  Visp sammen  5 eggeplommer og  vend inn i grøten.

Fordel  massen i  4-5  smurte  former / kopper  som tåler varme og sett i langpannen med vann  i 30 -40 min  til den begynner å bli lett ”skjelvende” . 

Dryss  over  brunt sukker  og bruk skibrenner  til sukkeret  smelter og blir til karamell. Grill i stekeovnen kan også brukes. Server med  en frisk frukt/sitrus salat. 

Tips:  Brulèen kan gjørs klar   i god tid  før servering, dvs stekes ferdig i stekeovn. 

Rett   før servering dryss med sukker og ”brenn av”  rett  før servering. 

Varm juledrikk  

Varm  krydret eplemost

Varm opp  2 dl eplemost sammen med 4 hele nellikspiker, 1 bit  kanel og 2 hele ansas. La koke i ca 10 min. Fyll på med ca  8 dl eplemost  og la  bli gjennomvarmt. Smak ev  til med litt honning.  Sil  vekk krydder og server rykende varm.

Solbærtoddy med kryddersmak 

Kok opp ca 1 l utblandet solbærsaft med  kraftig smak. Tilsett  ½   appelsin stukket inn med  3-4 nellikspiker, 1  kanelstang, 1 splittet vaniljestang og 2 hele anis . Kok opp og la trekke i 20-30 min. Sil fra krydderiene.

Server med rosiner og hakkede mandler.