Bjørn Kjos lanserte nye destinasjoner fra Stockholm i september. Nå er de svenske kabinansatte sagt opp. Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix
Bjørn Kjos lanserte nye destinasjoner fra Stockholm i september. Nå er de svenske kabinansatte sagt opp. Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

Norwegian sier opp kabinpersonell i Sverige

Norwegian ga sine kabinansatte i Sverige en julegave de ikke ble glad for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyselskapet Norwegian meddelte onsdag ettermiddag til sine kabinansatte at de er sagt opp, og blir samtidig tilbydt å gå over til bemaninngsselskapet Proffice Aviaton for å kunne fortsette i jobben.

– Dette er et dødsstøt, sier Susanne Boronkay i fagforeningen Unionen.

Budskapet ble formidlet via mail til de kabinansatte i Norwegians datterselskap i Sverige.

– God jul liksom, sier en av de ansatte som er rammet til Aftonbladet.

 – Norwegian er et dårlig selskap

Avgjørelsen rammer 52 av de 300 kabinansatte i Sverige. De andre er allerede ansatt via bemaningsselskapet.

– Vi er fast ansatt personell i Norwegian og skal nå bli innleid istedet. Det synes vi er merkelig. Mange tror at Norwegian er et bra selskap, men det er det ikke. Det har ikke vært det på lenge. Vi kan jobbe 15 timer i ett strekk, sier en ansatt til den svenske avisen.

 – Hadde ikke noe valg

Fagforeningen Unionen satt onsdag i forhandlinger med selskapet før beslutningen ble formidlet via mail. Der står det at partene kom overens i beslutningen.

– Vi hadde ikke noe valg. Det finnes ingen lov som kan forhindre selskapet å legge ned deler av virksomheten, eller beslutter å omrokere hvordan de flyr, sier Boronkay.

Unionen er svært misfornøyd med løsningen.

– Hele flybransjen er i ferd med å omrokkere, og det er våre medlemmer som betaler for det med sin helse, sier hun.

Denne mailen fikk de kabinansatte sent onsdag ettermiddag.
Denne mailen fikk de kabinansatte sent onsdag ettermiddag.

 Beklager tidspunktet

Norwegian i Sverige beklager at budskapet kom like før jul, men poengterer at beslutningen er tatt i Norge.

– Tidspunktet er ikke det beste, det kan vi være enige i. Dette er heller ikke styrt fra det svenske datterselskapet. Det viktigste nå er at vi sørger for at alle beholder jobben, sier Krister Aarnio, styreformann for det svenske datterselskapet til Norwegian, til Aftonbladet.

Ifølge Aarnio er overgangen naturlig.

– Ja, ettersom majoriteten av vårt kabinpersonell allerede er ansatt der, sier han.

Varsler aksjoner

Ifølge Unionen skjer overgangen fra å være Norwegian-ansatt til bemaninngsbyrået rundt midten av januar. Nyheten er mottatt med stor skuffelse blant de berørte, som ikke vil gi seg uten sverdslag.

– Vi kommer til å krige, det er jeg helt sikker på. Vi kommer til å sykemelde oss til jul slik at ingen kommer seg avgårde, hvis det blir nødvendig. Sånn at all trafikk kommer til å stå stille, sier en ansatt til Aftonbladet.

Blir internasjonalt selskap

Så sent som i oktober i år vedtok Norwegian å overføre samtlige skandinavisk ansatte piloter til det norske driftsselskapet med sine nåværende lønns- og arbeidsvilkår.

Samtidig ble det besluttet å opprette to nye datterselskaper, ett i Norge og ett i EU.

– Norwegian går fra å være et skandinavisk til et internasjonalt selskap - organisasjonsstrukturen må moderniseres og tilpasses dette, sa Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos i den anledning.