Bakrus for polet - nordmenn svikter spriten

Vi julehandler vin for millioner av kroner. Likevel det går mot nedgang i polsalget for første gang på 17 år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uka før jul anslår Vinmonopolet at vi handler fire ganger så mye vin, brennevin og øl som i andre uker i løpet av året.  

To millioner nordmenn skal innom et norsk pol denne uka. Vi bruker om lag 4, 5 millioner kroner på polvarer i uke 51, ifølge Vinmonopolets prognoser. Det merker de ved Vinmonopolet på Oslo City. 

Kjøper dyrere viner

- Problemet er å fylle opp hyllene fort nok med varer. Pågang er så stor. Vi har flere tusen kunder innom daglig som kjøper julegaver og drikke til juledagene. Det sier butikksjef Roger Andersen.

Mens han triller ut esker med vin blir han stadig stoppet av kunder som lurer på hva som passer til ribbe og pinnekjøtt. 

- Det vi har merket er at folk gjerne kjøper dyrere varer både når det gjelder vin og brennevin, sier Andersen. 

Kjøper heller vin i utlandet

Men til tross for at julehandelen ved landets pol er godt i gang ser det ut til at det går mot en salgsvikt for det norske Vinmonopolet. 

- For første gang har salget flatet ut. Når vi summerer opp året ser det ut som vi får et lavere salg enn i fjor. Det er en ny situasjon og noe vi ikke har opplevd siden 1996, sier Vinmonopolets pressesjef, Jens Nordahl. 

Det er spesielt en nedgang brennevin som gir røde tall. Men vi kjøper heller ikke så mye vin på Vinmonopolet som vi gjorde tidligere.

- Det vi ser er at veksten i det norske vinkonsumet ligger på taxfree og ikke på polet. Det er en uheldig utvikling, sier Nordahl.

Han får støtte av Vin- og brennevinleverandørenes  forening (VBF). 

- Både grensehandelen og taxfreehandelen er økende og skyhøy, sier Ingunn Jordheim  som er generalsekretær i VBF. 

Bekymret over salgssvikt

Hun forteller at mange vinimportører er bekymret. 

-Dersom denne utviklingen fortsetter er det bare snakk om tid før vi får en diskusjon om Vinmonopolets eksistens. Det er synd fordi vi har det beste sortimentet i hele verden på det norske Vinmonopolet, sier Jordheim. 

- Dersom jeg hadde sittet i regjering ville jeg jo gjerne at alkoholavgiftskronene skulle kommet den norske statskassen til gode. Som forbruker tenker jeg at det er viktig å opprette Vinmonopolet slik at vi fortsetter å ha det gode utvalget, fortsetter hun. 

Foreningen ble svært skuffet da den nye regjeringen i høst ikke satt ned alkoholavgiftene men foreslo i sitt første budsjett å øke avgiftene mer enn den rødgrønne regjeringen. 

- Det som må til nå er at finansminister Siv Jensen har som nyttårsforsett å senke alkoholavgiftene slik at vi kan nærme oss et prisnivå med Sverige, sier Jordheim. Hun viser til at dette har vært gjørt før. 

- I 2002 satte Bondevikregjeringen ned alkoholavgiftene. Da gikk grensehandelen umiddelbart ned mens salget ved Vinmonopolet  økte. Så vi har god empiri for at dette virker. Det bør være enkel sak for en Høyre-Frp regjering å få til det samme, mener Jordheim.