Grisene i Drevja får leve 

Alle 1500 grisene som stod i fjøset da lastebilen med sprengstoff eksploderte ved Drevja, får leve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er grisebonde Steinar Jakobsen som sier dette til TV 2 torsdag ettermiddag.

– Selv om grisefjøset har fått store skader, vil det bli organisert en dugnad blant naboene for å reparere det mest nødvendige, sier Jakobsen.

Fjøset fikk store skader i eksplosjonen tirsdag, blant annet var alle vinduer blåst ut. Bonden fryktet lenge at mangel på oppvarming, mat og strøm ville tvinge ham til å slakte alle grisene, inkludert over 500 unggriser. Torsdag kommer gladmeldingen.

– Grisene unngår nødslakt, konkluderer Jakobsen til TV 2.

Jakobsen mistet huset sitt etter den kraftige ekpslosjonen, da boligen tok fyr. Brennende vrakdeler som ble kastet i luften under eksplosjonen traff og antente huset.

På grunn av eksplosjonen ble alle fastboende evakuert fra området og huset brant ned til grunnen.

Bombehunder fra oslopolitiet har i dag undersøkt eksplosjonsområdet, og skal sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sørge for at området sikres for sprengstoff.

– Naboer og venner har gjort sitt ytterste nå for å lappe sammen grisefjøset, forteller TV 2s reporter på stedet.

Like før klokken 15 fortalte politiet på stedet at det ikke er funnet eksplosiver som er til fare for beboerne, og det kan gå mot at de evakuerte får komme tilbake til hjemmene sine.

Brann startet i førerhuset

Lastebilen med 15 tonn sprengstoff i lasten stod i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland da det begynte å brenne i motorrommet og den siden eksploderte.

Den enorme eksplosjonen skapte trykkbølger som blant annet Bjørn Einar Granmo fikk kjenne på kroppen, rundt en kilometer unna eksplosjonen.

– Jeg satt i bilen, og etter eksplosjonen ristet hele bilen av en kraftig trykkbølge, fortalte Granmo til TV 2.