Slik forklarer Bredeli «middagskommentaren»

– Jeg innser at vekt er et minefelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BEOGRAD/BERGEN (TV 2): Den profilerte TV 2-kommentatoren Harald Bredeli levde seg som vanlig inn i kampen da han foran 1,1 millioner nordmenn kommenterte Norges braktap i kvartfinalen i håndball-VM onsdag kveld.

Blant profilene i kampen var vertslandets strekspiller Dragana Cvijic (23), en spiller med enorm fysikk. Det gjorde Bredeli et poeng av da hun skaffet Serbia straffe tidlig i kampen.

«Og så har de Cvijic, et beist av en spiller, kan alle tjuvtriksene, men skal bli vanskelig å bryne seg på», sa Bredeli etter to minutter av kampen.

Fire minutter senere skaffet samme spiller straffe på en serbisk kontring. 

«185 høy, og vi ser at hun ikke har stått over en middag siden hun ble født for 23 år siden», sa Bredeli (53) da TV-bildene viste spilleren juble over egen innsats.

Kommentarene har fått flere personer til å reagere, blant annet flere personer som har ringt inn til TV 2. Også VG har omtalt saken torsdag.

– Mente ikke å fornærme noen
Dagen derpå er Bredeli krystallklar på at han aldri hadde som hensikt å såre verken Cvijic eller andre personer som sliter med egen vekt.

– Poenget mitt med det jeg sa handler ikke om å ha fokus på høyde eller vekt, eller å «disse» noen for at de er store. Poenget var å få fram at vi hadde en motspiller som har ekstreme fysiske forutsetninger. Hun er høy, stor, og dermed vanskelig å komme forbi i forsvar, og vanskelig å stoppe når Serbia er i angrep. Det var mine ærlige hensikter. Så bruker jeg en metafor for å beskrive det, sier Bredeli til TV 2.

Jeg ser at vekt er et minefelt der man skal være forsiktig.
Harald Bredeli

Likevel forstår han at det kommer reaksjoner.

– Jeg oppfatter i reaksjonene at de aller fleste oppfattet hva jeg mente med dette. At det ikke handlet om fokus på vekt eller å disse noen på grunn av størrelse. Poenget var å dra det frem som et konkurransefortrinn, sier den profilerte kommentatoren.

95 KILO: Dragana Cvijic er blant de største kvinnelige håndballspillerne i verden. (AP Photo/Darko Vojinovic)
95 KILO: Dragana Cvijic er blant de største kvinnelige håndballspillerne i verden. (AP Photo/Darko Vojinovic)

- Så ser jeg at det blir oppfattet annerledes av noen, som ikke oppfatter det slik jeg ønsker. De mener jeg harselerte med vekt, noe som overhodet ikke var hensikten. Da må jeg tenke meg om, for jeg har kanskje fått ni av ti til å skjønne det, ikke den tiende. Da har jeg bommet overfor den. Da må jeg tenke meg om om jeg burde vært klarere i budskapet. Noen har tolket det annerledes. Det er trist hvis noen blir støtt. Det var ikke meningen. Det var snakk om et faglig konkurransefortrinn. Men når det kan bli misforstått, så må jeg være tydeligere i fortsettelsen, påpeker Bredeli.

– Kan ikke bli for forsiktig
Han mener kommentarene var innenfor, og at de utelukkende refererte til den serbiske spillerens fysiske fortrinn. 

– I håndballen er fysikk et konkurransefortrinn. Hvis du er 197 høy, så er det viktig. Hvis du har mange kilo og kan bruke dem på den måten hun gjør, med et godt håndballhode, så blir den totalpakken vanskelig å forholde seg til. Men jeg ser at vekt er et minefelt der man skal være forsiktig. Men man kan ikke være så forsiktig at man ikke kan bruke fysiske forutsetninger hvor det er et faglig poeng. Det er det her, så kan man formulere seg på den måten eller på den måten. Blir man feiltolket, må man tenke seg om, men dette er viktige poenger. Så må jeg selvsagt passe på at man ikke harselerer, sier Bredeli.

– MENTE IKKE Å FORNÆRME NOEN: Harald Bredeli mener han er feiloppfattet.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– MENTE IKKE Å FORNÆRME NOEN: Harald Bredeli mener han er feiloppfattet.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Og påpeker samtidig at også blant andre VG har referert til samme spiller som «tung».

– VGs kommentator Jostein Overvik skriver selv om den tunge, serbiske spilleren. Der brukes tunge, og det er det hun er. Det gir henne et konkurransefortrinn. Hun er høy og stor, rent faglig. 

- Men om jeg bommer på bare én av tusen, har jeg bommet. Alle må skjønne dette godt, men jeg mente det overhodet ikke som noe «dissing» av vekt. Hvis folk syns det var en morsom forklaring, så er det dumt, så er det feil. Hvis folk er støtt, er det feil. Jeg forestilte meg ikke at dette kunne tolkes ut av det jeg sa, sier Bredeli.