Slik lager du den perfekte juleribba
«God morgen»-Wenche gir deg vinneroppskriften på den perfekte julemiddagen.
Beregn ca 250 -300 g tynnribbe eller familieribbe pr person. Det går også fint å lage ekstra til julefrokosten eller julebordet senere i uken.
Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam der ryggbenet på kotelettkammen er fjernet. Ribben kan stekes dagen før servering, avkjøl og sett kaldt. IKKE dekk med folie eller plast fordi fuktigheten vil trenge inn i svoren og gjøre den myk.
På serveringsdagen, del ribben i biter og varm opp (eventuelt med medisterkaker og pølser).
Forberedelsene
Forberedelsene bør starte 3-4 dager før ribben skal stekes. Sjekk at ben er skåret over og at svoren er rutet.
Det er ikke vanskelig å gjøre dette selv. Til å sage over bena bruk en fintagget sag. Pass på å sage helt igjennom bena, men ikke ned i kjøttet. Kontroller at dette er skikkelig gjort, det gjør oppskjæringen av den ferdig stekte ribben så mye lettere.
Rut svoren. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet.
Gni ribben inn med salt og pepper 3-4 dager før steking (ribben bør da være opptint). Legg ribben kjølig (+ 4-6 oC) med svoren ned ,dekk med aluminiumsfolie.

Stekingen
Steking: Forvarm ovnen til 250 C, gjerne varmluft .
Legg ribben med svorsiden ned i langpannen. Er ribben stor og uhåndterlig kan den også legges med svorsiden opp i langpannen. Legg da en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten danner en liten topp på midten. Da vil fett som smelter ut renne ned i langpannen.
Hell litt kokende vann (3-4 dl) i langpannen og dekk med aluminiumsfolie og sett pannen i varm stekeovn. La ribben stå og dampe i 40-50 min. Ta av folien.
Ribbe som er dampet med svorsiden ned, snus slik at svoren vender opp. Legg en asjett/sammenbrettet folie under midt på ribben.
Senk temperaturen til 200 C, gjerne varmluft , og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i 2 ½ - 3 timer for familieribbe.
Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen (sett stekeovnens døren litt på gløtt!). Men vær forsiktig og følg med hele tiden for svoren brunes raskt. Du kan eventuelt øke temperaturen til 250 grader og sette døren litt på klem og steke ribben i 5-10 minutter.
La ribben hvile i minst 20- 30 min før den skjæres opp. I mens kan du steke julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 grader.
Medisterkaker
Til informasjon er medisterdeig kvernet svinekjøtt, mens medisterfarse er en ferdig spedd deig. Kan lages i god tid før jul og fryses ned (avkjøl før de legges i fryseboksen).
20- 24 stk medisterkaker.
1 kg medisterdeig
4 ts salt
3 ss potetmel
1 ts pepper
1/2 ts malt muskat
1/4 ts malt ingefær
2 egg (kan sløyfes)
3 -4 dl melk
For å få et godt resultat bør medisterdeig og melk ha samme temperatur – kjøleskap kalde.
Elt medisterdeigen seig med salt. Tilsett mel og krydder, arbeid sammen og spe med melk og egg. Litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speing. Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne.
Etter hvert som medisterkakene blir stekt , legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke 10-12 min til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat og etterstekes i stekeovn ved 180 grader i 15-20 min.
Avkjøl raskt og oppbevar kaldt.

Surkål - med epler og eplemost
Kan lages 2-3 dager før servering. Avkjøl uten lokk og sett kaldt MED lokk.
800 g - 1 kg hodekål (hvit eller rød)
2-3 ss smør eller ribbefett
3 ss karve
2 epler, for eksempel Gravensten eller Åkerø
1-2 ts salt
3- 3 ½ dl kraft ev blandet med litt eplemost + litt fett fra ribben
1-2 ss eddik
3-4 ss sukker
Snitt kålen fint opp og surr i smør / ribbefett i gryte sammen med finhakkede epler og karve. Tilsett kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 – 1 ½ time. Smak til med salt, eddik og sukker.
Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.
Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre. Smak ev til med litt solbærsaft.