Slik lager du den perfekte juleribba

«God morgen»-Wenche gir deg vinneroppskriften på den perfekte julemiddagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beregn  ca  250 -300 g tynnribbe eller familieribbe pr person. Det går også fint å lage ekstra til julefrokosten eller julebordet senere i uken.

Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam der ryggbenet på kotelettkammen er fjernet. Ribben kan stekes dagen før servering, avkjøl og sett kaldt. IKKE dekk med folie eller plast fordi fuktigheten vil trenge inn i svoren og gjøre den myk.

På serveringsdagen, del ribben i biter og varm opp (eventuelt med medisterkaker og pølser).

Forberedelsene

Forberedelsene bør starte 3-4 dager før ribben skal stekes. Sjekk at ben er skåret over og at svoren er rutet.

Det er ikke vanskelig å gjøre dette selv. Til å sage over bena bruk en fintagget sag. Pass på å sage helt igjennom bena, men ikke ned i kjøttet. Kontroller at dette er skikkelig gjort, det gjør oppskjæringen av den ferdig stekte ribben så mye lettere.

Rut  svoren. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet.

Gni ribben inn med salt og pepper 3-4 dager før steking (ribben bør da være opptint). Legg ribben kjølig (+ 4-6 oC) med svoren ned ,dekk med aluminiumsfolie.

Stekingen

Steking: Forvarm ovnen til 250 C, gjerne varmluft . 

Legg ribben med svorsiden ned i langpannen. Er  ribben stor  og uhåndterlig  kan den også legges med  svorsiden  opp i langpannen. Legg da en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten danner   en liten topp  på midten.  Da vil fett som smelter ut  renne  ned i langpannen.

Hell litt kokende vann (3-4 dl) i langpannen og dekk med aluminiumsfolie og sett pannen i varm stekeovn. La ribben stå og dampe i 40-50  min. Ta av folien.

Ribbe  som er dampet  med svorsiden  ned, snus slik at  svoren vender opp.  Legg en asjett/sammenbrettet  folie under midt på ribben.

Senk temperaturen til  200 C, gjerne  varmluft  , og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i  2 ½ - 3 timer for familieribbe.

Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du  bruke grillen (sett stekeovnens døren litt på gløtt!). Men vær forsiktig og følg med hele tiden for svoren brunes raskt. Du kan eventuelt øke temperaturen til 250 grader og sette døren litt på klem og steke ribben i 5-10 minutter.

La ribben hvile i minst  20- 30 min  før den skjæres opp. I mens kan du steke julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet  i et ildfast  fat i stekeovnen ved 200 grader.

Medisterkaker

Til informasjon er medisterdeig kvernet svinekjøtt, mens medisterfarse er en ferdig spedd deig. Kan lages i god tid før jul og fryses ned (avkjøl før de legges i fryseboksen).

20- 24 stk medisterkaker.

1 kg medisterdeig

4 ts  salt

3  ss potetmel

1 ts pepper

1/2 ts malt muskat

1/4 ts malt ingefær

2 egg  (kan  sløyfes)

3 -4 dl melk

For å få et godt resultat bør medisterdeig og  melk ha samme temperatur – kjøleskap kalde.

Elt medisterdeigen seig med salt. Tilsett mel og krydder, arbeid sammen og spe med melk og egg. Litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speing. Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne. 

Etter hvert som medisterkakene blir  stekt , legg dem  over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke 10-12 min til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat  og etterstekes i stekeovn ved 180 grader i 15-20 min.

Avkjøl  raskt  og oppbevar kaldt. 

Surkål - med epler og eplemost

Kan lages  2-3 dager   før  servering. Avkjøl uten lokk og sett kaldt MED lokk.

800 g - 1 kg  hodekål (hvit eller rød)

2-3 ss smør eller ribbefett

3 ss karve

2 epler,  for eksempel Gravensten  eller Åkerø 

1-2 ts salt

3- 3 ½  dl kraft ev  blandet  med litt eplemost  + litt fett fra ribben

1-2 ss  eddik 

3-4 ss sukker

Snitt kålen fint opp og surr i smør / ribbefett i gryte  sammen med  finhakkede  epler og karve. Tilsett kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 – 1 ½  time. Smak til med salt, eddik og sukker.

Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.

Lages surkål av rødkål, bør eddiken  blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre. Smak ev  til med  litt solbærsaft.