TIDLIGERE BERG-SJEF: Sir Alex Ferguson var Henning Bergs manager i Manchester United.
TIDLIGERE BERG-SJEF: Sir Alex Ferguson var Henning Bergs manager i Manchester United.

Legia har spurt Ferguson om Berg

Skotten er full av lovord om sin tidligere elev. Mener han kan bli Premier League-manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henning Berg ble torsdag bekreftet som manager for polske Legia Warszawa.

Det er nordmannens første trenerjobb etter oppholdet i Blackburn forrige sesong.

Den tidligere Premier League-proffen tar dermed fatt på et eventyr i polsk fotball, og det er ingen tvil om at polakkene har gjort sin research godt.

Les også: Berg bekreftet som Legia-manager

Ferguson har fulgt Berg i 20 år
Allerede samme dag som han ble ansatt har de nemlig publisert et intervju på sine hjemmesider med Bergs mest profilerte manager i engelsk fotball - Sir Alex Ferguson - om hvordan nordmannen er som spiller og trener.

– Jeg har kjent Henning siden han var 17 eller 18 år, og så potensialet hans da. Jeg ble kjent med han som menneske og har fulgt utviklingen hans tett. Dessverre var det umulig å hente ham til laget mitt på den tiden, på grunn av regelen om arbeidstillatelse på de britiske øyer.

– Så lenge jeg kan huske - og det vil være mer enn 20 år - har han alltid vært en person som viser fremragende lederegenskaper og kunnskap om fotball. Fra den tiden vi hadde et trener-spiller-forhold husker jeg nøyaktig hans taktiske nysgjerrighet, lysten til diskusjoner om nyansene om vår spillestil og tilnærming til de neste motstanderne.

– I tillegg er Henning en veldig travel mann, med upåklagelig arbeidskultur og profesjonell tilnærming til yrket, både som spiller og nå som trener, sier Ferguson.

– Vanskelig å anbefale noen bedre
Den nylig avgåtte Manchester United-sjefen fikk også spørsmål om hva han tror Berg kan få til i polsk fotball.

I MANCHESTER UNITEDS FARGER: Henning Berg spilte for de røde djevlene fra 1997 til 2000. Allerede ti år før ville Ferguson ha ham. Foto: Lars Aamodt/NTB Scanpix
I MANCHESTER UNITEDS FARGER: Henning Berg spilte for de røde djevlene fra 1997 til 2000. Allerede ti år før ville Ferguson ha ham. Foto: Lars Aamodt/NTB Scanpix

 – Jeg er oppdatert på hendelser i polsk fotball. Jeg er klar over at Legia Warszawa er en stor klubb , med en særegen historie og ambisjoner om å spille i Mesterligaen . På 70-og 80-tallet gav polsk fotball Europa en rekke fremragende spillere , som Deyna , Lubański , Boniek og andre. Men i løpet av disse tiårene har fotballverdenen gått gjenom en enorm forvandling, og dette gjelder også for polsk fotball.

– I dagens situasjon, for at Legia som klubb skal oppnå betydelig suksess, må den fokusere på å forme unge spillere med omsorg for deres bærekraftig utvikling. I disse  omstendighetene er det vanskelig å anbefale en spesialist bedre enn Henning Berg, sier Ferguson.

Mener han vil bli Premier League-manager
På spørsmål om Berg en gang vil lede en Premier League-klubb svarer Ferguson bestemt.

Sir Alex Ferguson
Jeg er overbevist om at Henning i løpet av sin karriere vil lede en storklubb i Premier League

– Absolutt . Jeg er overbevist om at Henning i løpet av sin karriere vil lede en storklubb i Premier League. Jeg ble veldig kvalm over hvordan han endte sitt arbeid i Blackburn. Det er uakseptabelt at en så respektert skikkelse skiltes med en klubb, der han tilbrakte mange år og hadde sine ubestridelige bidrag til klubbens store suksess, på en slik latterlig måte, sier skotten.

I TIPPELIGAEN: Henning Bergs Lillestrøm mot OIe Gunnar Solskjærs Molde.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
I TIPPELIGAEN: Henning Bergs Lillestrøm mot OIe Gunnar Solskjærs Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Til slutt fikk Ferguson spørsmål om han var av den oppfatning at Legia har tatt den riktige avgjørelsen ved å utnevne Henning Berg som trener.

 – Med all kraft, ja! Dette er en respektert figur i Storbritannia og Skandinavia, med riktige personlighetstrekk og ferdigheter. Vi har nære relasjoner, og Henning vet at han kan ringe meg og at jeg alltid vil gi mine vennlige råd, avslutter han.

Spurte også Solskjær
Også Ole Gunnar Solskjær er spurt av Legia om Berg.

– Henning har status som en av de mest anerkjente aktører i norsk fotballs historie. Han er høyt respektert, profesjonell og med høy klasse. Jeg tror Legia med Henning Berg vil være en ubehagelig motstander for deres rivaler.

– Han har meget høy faglig standard og stiller krav til personer som arbeider for ham. Hans yrke utføres med ekte lidenskap. Jeg ønsker ham lykke til. Kanskje vår lag vil møtes, for eksempel i Mesterligaen? sier Solskjær.

Hva mener du? Blir Berg en suksess i polsk fotball?