MATBONANZA: I «Kokkenes kamp» har toppkokkene måttet lage en rekke fantastiske matretter. På tv2.no har kokk Sebastian Myhre hele sesongen vist TV-seerne hvordan de kan gjøre det samme.
MATBONANZA: I «Kokkenes kamp» har toppkokkene måttet lage en rekke fantastiske matretter. På tv2.no har kokk Sebastian Myhre hele sesongen vist TV-seerne hvordan de kan gjøre det samme.

Slik lager du maten fra hele «Kokkenes kamp»-sesongen

Se steg for steg hvordan du lager alt fra trøffelsaus til fiskekaker, eksklusivt på tv2.no!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld er det klart for finalen i første sesong av «Kokkenes kamp».

Gjennom hele sesongen har toppkokkene i programmet måttet bryne seg på en rekke matrelaterte utfordringer. I «Matskolen» på tv2.no har kokk Sebastian Myhre (30) vist TV-seerne hvordan de gjør det samme.

Se alle sesongens episoder av «Matskolen» nedenfor! Der finner du også alle Myhres oppskrifter.

Program 10 - finalen:

Sabayonne

Til 4 personer.

Dette trenger du:

2 egg 
2 halve eggeskall sukker
2 halve eggeskall hvitvin
Revet skall av sitron/appelsin/lime
Evt. likør som f.eks couintreu, Xanté e.l.

Slik går du fram:

Sett på en kjele med vann til koking.

Finn så fram en bolle (ikke plastikk), og ha i ingrediensene.

Pisk så dette kontinuerlig, til det begynner å tykne. Du skal nesten kunne skrive ‘Sebastian’ med vispen. Da er den ferdig.

Smakes evt til med litt sitruszest og likør nå.

Nå har du to alternativer;  1. Server den sånn den er nå. Den er herlig varm. 2. Sett bollen over isbad, og visp den kald igjen også. Da holder den seg hvis du lager den tidligere på dagen.

Se «Matskolen» – luftig sabayonne:

Sauce Vierge

Til 4 personer.

Dette trenger du:

4 ss GOD og DYR extra virgin olivenolje
2 ss syre i form av eddik eller sitronsaft
2 stk. plommetomat uten skinn (kan sløyfe å ta av skinnet)
1 stk sjalottløk
1 stor ss urter (basilikum, estragon, kjørvel, gressløk)
Salt og nykværnet pepper
Evt litt sitronzest 

Slik går du fram:

Sett på en kjele kokende vann. Skjær et kryss i bunn av tomaten, og dypp den ned i det kokende vannet i ca. 10 sek før du har de rett i isvann. Nå skal det være lett å fjerne skinnet på de. Del de så i fire, ta ut kjernen, og skjær tomatene i små terninger.

Finhakk sjolottløk, og fres den veldig forsiktig i en kjele på lav temp. Det skal ikke brunes i denne prosessen. 

Tilsett ca. 2 ss syre, gjerne i form av sitronjuice eller en god kvalitets eddik. Tilsett så olje av god kvalitet. (Det er helt essensielt i denne sausen, ellers er ikke noe vits i å prøve.) Ta av platen!

Tilsett så tomatterningene, salt, nykværnet pepper og urtene du ønsker å bruke.

Sausen er nå klar til servering.  Denne sausen serveres her lun, men kan også lages kald som en vinaigrette. Serverer du denne lun, gjør den seg veldig godt til hvit fisk og skalldyr.

 Se «Matskolen» – sauce vierge:

Trøffelsaus

Til 4 personer.

Dette trenger du:

1 stk sjalottløk, grovhakket
1 dl sherry eddik
2 dl rødvin
2 dl madeira
6 dl oksekraft
1 ss soyasaus (kan sløyfes)
Trøffeljice hvis du har
Fersk trøffel 

Slik går du fram:

Fres sjalottløk i kjelen til den er gylden, og tilsett god eddik.

Reduser dette nesten helt inn i løken, og ha i rødvin og madeira.

Reduser dette til ca 1/3, og tilsett GOD demi glace av okse eller kalv.  (Skal man først lage den sausen, må man ikke ødelegge den med noe buljongterning, eller billig forsøk på kraft fra hylla!!) 

Er du så heldig o leken at du har noe trøffeljuice, kan dette tilsette nå, og være med på reduseringen. Kan gjerne også ta noe av skalkene fra trøffelen, og kutte i bittesmå terninger, og la den bli med mens det koker ned. -    Når sausen er passe tykk i konsistens, smaker du på den. Juster evt med litt fersk eddik hvis syre trengs, salt og masse hakket trøffel. -    Montér inn en liten terning godt smør eller litt beurre noisette (brunet smør). 

Nytes!

Se «Matskolen» – trøffelsaus:

Se «Matskolen» – reker, kamskjell og kongekrabbe:

Se «Matskolen» – slik steker du saftig lam:

Program 9:

Se «Matskolen» – soppsaus:

Få oppskriften på Myhres soppsaus her!

Program 8:

Se «Matskolen» – beurre rouge:

Få Myhres oppskrift på beurre rouge her!

Se «Matskolen» – åpning av østers:

Se «Matskolen» – filetering av torsk:

Se «Matskolen» – filetering av uer:

Se «Matskolen» – filetering av kveite:

Program 7:

Se «Matskolen» – hjemmelagde fiskekaker:

Få Myhres oppskrift på fiskekaker her!

Se «Matskolen» – laksesashimi:

Se «Matskolen» – hovmestersaus:

Få Myhres oppskrift på hovmestersaus her!

Program 6:

Se «Matskolen» – tournering av poteter/potetpuré:

Se «Matskolen» – slik steker du den perfekte biffen:

Se «Matskolen» – hjemmelaget skalldyrsaus:

Få Myhres oppskrift på skalldyrsaus her!

Program 5:

Se «Matskolen» – flåing av rype:

Se «Matskolen» – perfekt viltsaus:

Få Myhres oppskrift på viltsaus her!

Program 4:

Se «Matskolen» – posjering av egg:

Se «Matskolen» – raspeballer:

Se «Matskolen» – peppersaus:

Få Myhres oppskrift på peppersaus her!

Program 3:

Se «Matskolen» – slik lager du majones og aioli:

Se «Matskolen» – hjemmelaget ravioli:

Få Myhres oppskrift på ravioli her!

Se «Matskolen» – rødvinssaus:

Få Myhres oppskrift på rødvinssaus her!

Program 2:

Se «Matskolen» – hjemmelagde pølser:

Få Myhres oppskrift på pølser her!

Se «Matskolen» – bearnaisesaus:

Få Myhres oppskrift på bearnaisesaus her!

Program 1:

Se «Matskolen» – filetering av makrell: