FÅR MØTE SØSTEREN: Joshua French møter lillesøsteren for første gang siden han reiste til Afrika i 2009. Foto: TV 2.
FÅR MØTE SØSTEREN: Joshua French møter lillesøsteren for første gang siden han reiste til Afrika i 2009. Foto: TV 2.

Joshua French får fengselsbesøk av lillesøsteren til  jul

– Det blir en veldig spesiell jul, sier Hannah French (29) til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Broren ble dømt til døden for spionasje og drapsforsøk og er tiltalt for å ha drept bestekameraten Tjostolv Moland. Om få dager tilbringer Joshua French sin femte jul fengslet i Den demokratiske repulikken Kongo.

For første gang siden broren dro til Afrika og Kongo møtes søsknene Hannah og Joshua igjen.

– Jeg gleder meg selvfølgelig veldig mye til å treffe Josh. Jeg har jo ikke sett ham på 4,5 år, sier Hannah French til TV 2.

– Vil gjøre det beste ut av det

Sammen med moren reiser hun i helgen til Kinshasa. Julen skal tilbringes så mye som mulig sammen med Joshua i Ndolo-fengselet.

– Det blir en veldig spesiell jul, som jeg regner med vi aldri kommer til å glemme, sier søsteren.

Med seg i bagasjen har de to både julemat og julestemning.

–Vi kommer til å gjøre det beste ut av det, og skal prøve å få inn litt julestemning med pinnekjøtt, litt julemusikk og gaver, forteller Hanna French.

Søsteren understreker at hun ønsker ro rundt reisen og oppholdet, og ikke vil si noe mer om gjenforeningen med broren til pressen.

I et lengre interjvu med God Morgen Norge på TV 2 torsdag fortalte moren, Kari Hilde French, om den spesielle julefeiringen som ligger foran henne og datteren.

– Hun har jo ikke sett sin bror på over fire og et halvt år, så da kommer jeg til å sette meg litt bort for meg selv, slik at de to kan få lov til å ha sin søskentid sammen, sier Kari Hilde French i intervjuet.

Om morsrollen: – Lett å få panikk

Kari Hilde French forteller at hun skal være i den kongolesiske hovedstaden i tre uker, og at hun håper å besøke sønnen hver dag. I intervjuet forteller hun hvordan hun som mor har kommet seg gjennom de tøffe årene.

– Jeg kjenner på dette her som alle andre mødre ville kjent det, men jeg tok noen beslutninger tidlig i denne saken, og det var å være så konstruktiv som jeg kunne være, sier Kari Hilde French.

– Jeg har også trent meg i å jobbe med følelsene mine. Det er lett å få panikk når ting skjer, forteller moren til den dødsdømte nordmannen.

– Må styre følelsene mine

I tiden etter at Tjostolv Moland ble funnet død, kom det mange positive signaler om at en utlevering eller benådning kunne skje. Så kom drapstiltalen mot sønnen.

– Plutselig kommer dette at Joshua blir tiltalt og da er det veldig lett å få panikk. Da er jeg nødt til å styre følelsene og tankene mine. Det hjelper ikke Joshua eller andre i familien om jeg ikke fungerer, forteller French.

Det er ventet at en eventuell rettssak mot Joshua French vil komme opp for militærdomstolen i Kinshasa i løpet av januar. Rettssaken vil bli avholdt inne i Ndolo-fengselet.

I 2009 ble Joshua French og Tjostolv Moland dømt til døden første gang. Dommen ble opprettholdt i alle rettsinstanser.

Tjostolv Moland ble funnet skyldig i drap, drapsforsøk og spionasje, mens den ett år yngre French ble dømt for medvirkning til drap og spionasje. I tillegg kommer punktene om forsøk på å danne et kriminelt forbund og væpnet ran. Moland fikk fem dødsdommer, mens French fikk fire dødsdommer.