Ekspertene kritisk til Thorir:
– Han ødelegger andreomgangen

TV 2s eksperter mener Norge spilte juniorhåndball mot Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BEOGRAD/BERGEN (TV 2): 

For første gang siden 2005 nådde ikke Norge en semifinale i ett stort internasjonalt håndballmesterskap på kvinnesiden.

I heksegryten i Beograd ble hjemmelaget Serbia for sterke og vant 28-25. Det til tross for at Norge flere ganger i kampen ledet med fem mål.

– For mange bytter
På noen skjebnesvangre minutter gikk Norge fra å lede 21-16, til å ligge under 21-23. Da mener TV 2s ekspertkorps at landslagssjef Thorir Hergeirsson burde tatt førstesjueren tilbake på banen.

– Han ødelegger andreomgangen med for mange bytter, konkluderte Randi Gustad etter kampen.

– Da det begynte å bli jevnt og publikum begynte å bue, stod vi med unge jenter og for lite rutine på banen. Vi bytter inn Veronica Kristiansen, stakkars, som ikke har spilt så mye i mesterskapet, og Nora Mørk gjør mye rart. Det er ikke spillere som har mesterskapserfaring som står der, og da blir det som om Serbia får en ekstra spiller på banen med det trykket som er på tribunene.

INSTRUKSJONER: Thorir Hergeirsson gir Mari Molid instruksjoner under tapet for Serbia. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
INSTRUKSJONER: Thorir Hergeirsson gir Mari Molid instruksjoner under tapet for Serbia. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

Hun fikk støtte av tidligere landslagsmålvakt Frode Scheie.

– Vi her helt borte fra vår startoppstilling som var strålende offensivt. Det er for mange ferske som er inne og det blir usikkerhet. Da blir det juniorhåndball og man tar for dumme sjanser i stedet for å spille kynisk og på det vi er gode på.

Se ekspertduoen vurdere landslagssjefens innsats over.

Selvkritisk landslagssjef
Etter kampen tok Thorir Hergeirsson en viss selvkritikk.

Landslagssjefen var en skuffet mann etter tapet, som betyr at det laget hans leverte den svakeste mesterskapsinnsatsen siden han tok over som hovedtrener i 2009.

– De presser oss hardt og trykker oss ned. Det rakner litt når vi gjør bytter, og vi tar med oss den frustrasjonen bakfra fremover på banen. Da blir vi udisplinert og unøyaktige, noe som har gått igjen i flere av kampene, selv om vi har rodd det inn.

Den frustrasjonen man opplevde defensivt kunne vært unngått om man gikk litt mer «back to basic» og brukte noen av de mer erfarne spillerne, tror Frode Scheie.

– En del av våre beste spillere blir sittende for lenge på benken, og det blir ikke den tryggheten i forsvaret som vi er vant til.

Savnet Sulland
Mange har spurt seg hvorfor Linn Jørum Sulland satt store deler av kampen på benken.

Storskytteren noterte seg for fire mål, men i andreomgang særlig satt hun mest på stolene langs sidelinjen. Ikke før i kampens siste minutter fikk hun tillit av landslagssjefen.

LITE SPILLETID: Linn Jørum Sulland fikk ikke spille mye mot Serbia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LITE SPILLETID: Linn Jørum Sulland fikk ikke spille mye mot Serbia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at det er en stor feil at hun ikke spilte mer. Hun har vist seg som Norges desidert beste skytter, sa Karl Erik Bøhn da han gjestet God Morgen Norge torsdag morgen.

Han etterlyste også en tøffere spillestil.

– Når man leder med fem så må det være noen av spillerne på banen som sipper ballen i gulvet og lar serberne kjenne på at de ligger under med fem.

– Moralske finalen
Hovedproblemet var ifølge et samlet ekspertkorps at det var for lite kontinuitet og mesterskapserfaring på banen.

– Vi klarte ikke å henge sammen som lag. Det var en kollektiv kollaps og vi blir avslørt på svakhetene våre, særlig i midtforsvaret. Det er vanskelig for en trener å leite etter løsninger når man må jage, men noen av løsningene kom nok litt for seint, konkluderer Frode Scheie.

Ifølge ham var dette den moralske finalen, og det er en felles enighet om at Serbia spilte en fantastisk håndballkamp.

Skuffelsen, og sjokket, er ikke mindre av den grunn.

– Hadde vi slått Serbia hadde vi blitt verdensmestere. De tre andre semifinalistene er på tannkjøttet. Norge er fulle av energi, men ble satt ut i går, sier Karl Erik Bøhn.

– Dette ødelegger julen for en million nordmann som har gledet seg.

Se kampsammendrag: