Regjeringen ostehøvlet av Venstre

Stanser reverseringen av ostetollen, men på julebordet til Venstres stortingsgruppe serveres det fransk og sveitsisk ost.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstres stortingsgruppe opplyser til landbruksministeren at partiet ikke støtter en ensidig reversering av ostetollen, skriver Nationen.

Formålet med tollen er å beskytte den norske osten mot konkurranse fra utlandet, men Høyre og Fremskrittspartiet har lovet å fjerne den mye omtalte avgiften.

EU på sin side betrakter ostetollen som et brudd på formålet med EØS-avtalen om stadig friere handel av mat- og landbruksprodukter.

For rundt en måned siden ga den ferske europaministeren Vidar Helgesen (H) beskjed til EU om at regjeringen vil fjerne tollen. Dette skjedde på et møte i Brussel.

EU-politikere jublet, men flere opposisjonspolitikere påpekte at det fortsatt ikke var klart om fjerningen av tollen hadde støtte i Stortinget.

– Jeg håper at vi gjennom vedtak i Stortinget vil vise at de må ta seg en ny tur til Brussel, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete til TV 2.

Opposisjonen fikk rett

Mens de rødgrønne partiene og KrF allerede har sagt nei til en omlegging av tollen, er det nå klart at heller ikke Venstre ønsker en reversering.

Dette betyr at regjeringens løfte til EU ikke har flertall i Stortinget, noe næringspolitisk talskvinne i Senterpartiet, Marit Arnstad, mener er svært positivt.

– Lærdommen for regjeringen bør være at de for  fremtiden sørger for å avklare saker med Stortinget på en skikkelig måte, og lar være å sende ut den type ideologiske prøveballonger som europaministeren gjorde i møter med EU, sier Arnstad.   

Ved å beholde prosenttollen på utenlandsk ost bidrar Venstre til å gi landbruket og næringsmiddelindustrien den forutsigbarheten som næringene har behov for, mener hun.

Ønsker ikke kommentere

Etter at Helgesens løfte til EU ble kjent, fikk han spørsmål fra TV 2 om han risikerte å dra tilbake til Brussel med halen mellom beina.

– Jeg tror det er viktig at vi har demokratiet som utgangspunkt, og at det å forholde seg til et Stortinget og å respektere et stortingsflertall ikke dreier seg om å ha halen her eller der, svarte Helgesen.

I brevet fra Venstres stortingsgruppe står det at partiet ønsket både en friere og mer rettferdig global handel, men også gode og konkurransedyktige rammevilkår for norsk landbruk, skriver Nationen. 

Stortingsrepresentant for Venstre Sveinung Rotevatn skriver spøkefult på Twitter onsdag kveld: 

Venstre avviser ikke at endringer på ostetollen kan være aktuelt i framtiden, men finner ikke grunnlag for å reversere den slik situasjonen er nå.

Verken Vidar Helgesen eller Sylvi Listhaug ønsket å kommentere saken ovenfor TV 2 onsdag.