Grisebonde: – Det ser ut som et bombenedslag

DREVJA (TV 2): Veggene er blåst inn og grunnmuren har flyttet seg på gården til grisebonde Steinar Jakobsen etter vogntogeksplosjonen i går ettermiddag. Se bildeserie fra de voldsomme ødeleggelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er vegger som er flyttet metervis. Det er hull i alle tak og vannsystemer er ødelagt. Dette er totalhavari, sier en oppgitt Steinar Jakobsen, grisebonde i Drevja, til TV 2.

Han konkluderer:

– Dette ser ut som et bombenedslag.

Jakobsen er overrasket over omfanget.

– Vi forventet oss på ingen måte slike ødeleggelser. Heldigvis har dyrene klart seg bra, sier grisebonden.

– Har du vurdert fremtiden for dyrene her nå?

– Det er klart at det er dramtisk. Videre drift virker vanskelig på grunn av vann- og forsituasjonen. Det er også bygg som må rives og gjenoppbygges. Det kommer folk som skal vurdere nødslakting. Vi prøver å få dette til på manuelt vis til i morgen, men det er andre som må ta den endelig avgjørelsen, svarer Jakobsen.

Skulle sprenge under veibygging

Det var i går at et vogntog lastet med 15 tonn sprengstoff tok fyr i førerhuset i bygden Drevja i Helgeland i Nordland fylke. Ved 15.30-tiden tirsdag eksploderte traileren. 

Brannen og eksplosjonen oppstod i forbindelse med veiutbygging på Helgeland. Prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen sier til TV 2 at det i dag skulle foretas sprenginger i området. 

TILBAKE I FJØSET: Bonde Steinar Jakobsen er fortvilet over ødeleggelsene. Foto: Andreas Dahlmo / TV 2
TILBAKE I FJØSET: Bonde Steinar Jakobsen er fortvilet over ødeleggelsene. Foto: Andreas Dahlmo / TV 2

Fant sprengstoff

Politiet skrev i en pressemelding i dag at de har inspisert grisefjøsen på gården til Steinar Jakobsen. Jakobsen har 1500 griser, blant dem rundt 500 nyfødte grisunger, i fjøset.

– Det er funnet sprengstoff på bakken i området ved eksplosjonsstedet. Representanter fra produsenten av sprengstoffet er i gang med å rydde og uskadeliggjøre disse enhetene av patronert dynamitt, skriver kommunikasjonsråder i Helgeland-politiet Mette Horsberg i en pressemelding.

Det er fra før kjent at bolighuset til grisebonde Jakobsen ble truffet av brennende nedfall etter eksplosjonen og brant ned til grunnen. Den store bekymringen var tilstanden til grisene, etter at alle vinduene i fjøset ble knust av det voldsomme trykket.

– Det er ikke funnet dynamittenheter på vei inn mot gården hvor grisefjøset står. Politiet har derfor prioritert å få klarert en sikker passasje inn til gården for bonden og hans hjelpeapparat, slik at dyrene kan ivaretas, skrev politiet bonden selv hadde fått se til gården.