Norge ydmyket og avkledd av Serbia

VM-eventyret er over for de norske håndballjentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Serbia-Norge 28-25

Beograd/Bergen (TV 2): VM-eventyret er over på brutalt vis for Norge. I en ellevill håndballkamp mot vertsnasjon Serbia måtte Norge gi tapt i Kombank Arena.

Foran 16.000 tilskuere vant serberne 28-25. Norge er dermed ute av VM - det er første gang siden 2005 at Norge ikke tar medalje i et mesterskap.

– Alle er skuffet over å tape denne kampen, det er klart. Vi klarer ikke helt å stå imot trykket. Vi blir pressa ned. Vi blir litt sånn halvtsatsende og tar litt tidlige avslutning. Vi klarer ikke å stå imot det trykket, og da er det bare hjem å trene, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

Landslagssjefen tar selvkritikk
Norge lå lenge an til å kunne vinne kampen. To ganger ledet Hergeirssons jenter med fem mål, men ledelsen ble rotet bort.

Duoen Sanja Damnjanovic og Dragana Cvijic dominerte med åtte scoringer hver for et Serbia som møter Polen i semifinale.

– Det er to ganger 30 og man stå imot hele veien. Jeg føler ikke vi får ut ressursene i laget, og det får jeg ta på min kappe, men det har en del med motspillerne å gjøre også. De presser oss i siste halvdel i begge omganger, og det er stort sett bare en oppstilling som funger bra bak, og så rakner de når vi gjør bytter, sier Hergeirsson.

– Funket ikke
Katrine Lunde var en av spillerne som sto frem for Norge, men hun klarte ikke å stoppe Serbia alene:

– Det er kjedelig. Det er veldig surt. Jeg føler laget har mer å gi, men vi får ikke ut det beste i dag. Jeg syns vi jobber bra, men hva skal man si? sier Lunde til TV 2.

– Jeg synes ikke de har fordelen med å ha hjemmebane, men mot slutten stresser vi og har noen dårlige avslutninger som man ikke skal gjøre. 

Camilla Herrem synes det er uvirkelig å være ute av VM.

– Det er ingenting som fungerer i 2. omgang. Vi har god kontroll i første og gjør litt som det passer oss. Men plutselig ble alt på deres premisser, og da fungerer det ikke. De har et bra driv og spiller smart mot oss. De er flinke til å spille mot linja, og vi surrer litt i forsvar. Det er forferdelig surt. Da fikk vel Mia litt rett i at vi skulle ryke kvartfinalen og komme oss ned på jorden igjen, sier Herrem til TV 2.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal fikse disse sårene her. Det er dette vi lever for. Det er tøft nå, men vi skal komme oss opp igjen og ikke grave oss ned. 

Flere av de norske jentene kjempet mot tårene etter kampen. Blant dem var Anja Hammerseng-Edin.

– Jeg er veldig lei meg, sa hun til TV 2.

Enorm Lunde
Norge startet kampen med aggressivitet og dyktighet. Forsvaret satt akkurat som det skulle, og Katrine Lunde var ustoppelig mellom stengene.

– Lunder er der igjen. Hun har reddet fem skudd allerede, sa TV 2s kommentator Harald Bredeli etter nok en Lunde-redning fra straffemerket på stillingen 3-2 til Norge.

Györ-keeperen briljerte i sin posisjon, mens lagvenninnene gjorde jobben fremover på banen. Lunde servert Linn-Kristin Riegelhuth-Koren til 5-2.

Norge dro fra
Camilla Herrem var på fra start av, og hun gjorde sakene bra. Byåsen-spilleren snappet en pasning fra Andrea Lekic og kontret inn 7-3. Da tok Serbia time out.

– Glimrende, rett og slett glimrende, sa Bredeli.

Heidi Løke var meget solid på streken for Norge i starten av kampen. Nesten 20 minutter var spilt da hun satte inn sitt tredje for kvelden til 10-6 for Norge. Lunde fortsatte å storspille i målet for Norge.

– Hun tar alt, Katrine Lunde. Hun tar absolutt alt. Det er den fjerde straffen til Serbia, og kun én har gått i mål, sa Bredeli etter en strafferedning av Lunde på forsøket til Biljana Filipovic.

Kollaps mot pause
Lunde hadde notert en redningsprosent på 69 i den første omgangen, men så begynte det norske forsvaret å svikte.

Sanja Damnjanovic spilte seg stort opp utover i den første omgangen. Hun scoret seks ganger før hvilen og var sterkt delaktig i at Norge gikk fra å lede med fem mål, til å gå i garderoben med en knapp 16-15-ledelse.

De norske jentene kom på banen etter hvilen med ny giv. Anført av kaptein Karoline Dyhre Breivang gikk Norge raskt opp i femmålsledelse.

Serbia tilbake igjen
Mørk var også frisk i starten. Hun satte inn 20-15 etter en retur fra keeper Katarina Tomasevic.

Men så slo Serbia tilbake nok en gang. Strekspiller Dragana Cvijic var solid og pluselig lå Serbia kun ett mål bak de norske jentene.

Kampen fortsatte i et enormt tempo, men Norge klarte ikke å holde hodet kaldt i angrep. Flere ganger ble sjansene skuslet bort, og kvarteret ut i omgangen lobbet Cvijic vakkert inn 21-21 fra straffemerket.

Vanvittig avslutning
De drøyt 16.000 tilskuerne i Kombank Arena manet heltene sine til kamp, og jentene på banen leverte. Vertskapet gikk opp i tomålsledelse mot et Norge som virket totalt rystet.

Og Serbia fortsatte å storspillet. VM-vertskapet gikk fra å ligge under med fem mål i andre omgang til å lede med fire mål med drøyt fem minutter igjen av kampen.

Norge klarte aldri å mobilsere de nødvendige kreftene mot slutten av kampen. Serbia er noe sensasjonelt videre til semifinale på Norges bekostning med 28-25-seier.