Slik møter Navarsete kritikken fra sine egne

STORTINGET (TV 2): Partileder Liv Signe Navarsete lover endringer i arbeidsmåte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag offentliggjorde Senterpartiet den interne evalueringsrapporten, der Sp-ledelsen med Liv Signe Navarsete i spissen får kritikk for dårlig samarbeid og manglende tillit i ledergruppen.

– For Senterpartiet har perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering, heter det i rapporten som summerer opp hva som gikk galt.

Rapporten beskriver en mangelfull tillit mellom partileder Navarsete og de to nestlederne, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum, og under en pressekonferanse onsdag ettermiddag møtte partiets ledertrio opp for å svare på spørsmål fra pressen. 

– Dette er en rapport med stor verdi for oss, og vi er veldig klare på at vi skal gjennomføre det som rapporten anbefaler må gjøres, sa Navarsete i starten av pressekonferansen.

Ifølge partilederen er det partiets ledertrio som skal følge opp anbefalingene fra evalueringsrapporten.

– Det betyr endringer i vår arbeidsmåte og hvordan organisasjonen skal arbeide videre fremover. Det er det vi skal bruke kreftene på i månedene fremover, fortsatte hun. 

Vil ha slutt på lekkasjer til media

Navarsete vedgår at den knallharde kritikken betyr at det blir mye å ta tak i.

– Vi drøfter nå hvordan vi skal få fart på partiet og gjenreise et parti som har hatt tøffe tak og ikke oppnådd det valgresultatet som vi ønsket oss, sa partilederen og la samtidig ikke skjul på frustrasjonen over lekkasjer til media.

– Jeg opplever at vi over tid har hatt en kultur der lekkasjer har vært mer regelen enn unntaket. Det må vi få en slutt på, for det er ødeleggende for partiet, sa Navarsete.

 

Enig i deler av konklusjonen 

 Nestleder Trygve Slagsvold Vedum sier til TV 2 at det har vært en ordentlig og ærlig runde. 

– Det positive med rapporten er at den er såpass tydelig. Nå er det vår jobb, i ledelsen, å ta tak i det som ikke har vært bra nok. 

– Er du enig i rapportens konklusjon? 

– Jeg er enig i mange av konklusjonene. Det er en rapport på 80 sider, og det er ikke alt jeg er enig i. Men at vi ikke har vært flinke nok til å spille hverandre gode i partiet, det har nok flere merket.  

Slagsvold Vedum vil ikke si konkret hvilke grep som skal tas, men sier at man må være flinkere til å informere hverandre om politiske utspill og at man gjennom en tettere dialog skal gjøre hverandre tryggere. 

Han sier at Liv Signe Navarsete har vært en god leder, og at hun har støtte fra landsmøtet. 

– Men har hun den nødvendige tilliten for å bli sittende som leder? 

– Det er landsmøtet som gir en partileder tillit. Hun har dermed tillit. 

– Har hun din tillit? 

– Ja, selvfølgelig har hun det. Vi er begge valgt av landsmøtet. 

 

Ledelsen tar krtikken alvorlig 

Den andre nestlederen i partiet, Ola Borten Moe, er enig med partikollegaen i at rapporten er viktig. 

– Det er kraftig kritikk av ledelsen. Det tar hele ledelsen til etterretning. Vi kommer til å ha dette høyt på dagsorden, oglevere bedre på vegne av partiet. 

– Er du enig i kritikken? 

– I høy grad er jeg enig i de bemerkningene utvalget gjør seg.