FIKK SE TIL GRISENE: Grisebonde Steinar Jan Jakobsen (t.v ) mistet huset, men grisene er trolig trygge. Foto: ROY-ARNE SALATER
FIKK SE TIL GRISENE: Grisebonde Steinar Jan Jakobsen (t.v ) mistet huset, men grisene er trolig trygge. Foto: ROY-ARNE SALATER

Eksplosjonsdramaet i Drevja er fortsatt ikke over:

1500 griser overlevde, men bonden frykter han må avlive 

Arbeidet med å uskadeliggjøre sprengstoff er i gang. 1500 griser i et fjøs i nærheten har det foreløpig bra, men ødeleggelsene på fjøset gjør det vanskelig å holde dem i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er politiet som melder dette onsdag ettermiddag. Tidligere i dag gikk politi sammen med brannmannskaper og sprengstoffeksperter inn til området der en lastebil med 15 tonn flytende sprengstoff tok fyr og eksploderte tirsdag.

– Det er funnet sprengstoff på bakken i området ved eksplosjonsstedet. Representanter fra produsenten av sprengstoffet er i gang emd å rydde og uskadeliggjøre disse enhetene av patronert dynamitt, skriver kommunikasjonsråder i Helgeland-politiet Mette Horsberg i en pressemelding.

Politiet skriver også at de har inspisert grisefjøsen på gården til Steinar Jan Jakobsen. Jakobsen har 1500 griser, blant dem rundt 500 nyfødte grisunger, i fjøset.

– Første inntrykk da folk kom til grisefjøset, var at det stod bra til med dyrene. Det er store materielle ødeleggelser på gården, heter det i pressemeldingen.

Jakobsen slapp selv inn på området for å sjekke tilstanden til dyrene sine. Han er mer skeptisk til om grisene kan overleve.

– De har klart seg fint så langt, men bygningene er helt ødelagt og vi vet ikke hvor vi skal ha dem. Vi skal klare å holde liv i dem litt til, men det er ikke ledige lokaler til å huse 1.500 griser i området her. Så vi vurderer nå slakteriet. Det ser mørkt ut, sier han til TV 2. 

Ikke sprengstoff ved fjøset

Det er fra før kjent at bolighuset til grisebonde Jakobsen ble truffet av brennende nedfall etter eksplosjonen og brant ned til grunnen. Den store bekymringen var tilstanden til grisene, etter at alle vinduene i fjøset ble knust av det voldsomme trykket.

– Det er ikke funnet dynamittenheter på vei inn mot gården hvor grisefjøset står. Politiet har derfor prioritert å få klarert en sikker passasje inn til gården for bonden og hans hjelpeapparat, slik at dyrene kan ivaretas, skrev politiet bonden selv hadde fått se til gården.

Bombegruppen fra Oslo er bedt om assistanse, og en ekvipasje med bombehunder reiser nordover onsdag ettermiddag, opplyser politiet.

Fortsatt delvis stengt

Politiet opprettholder sikkerhetssonen og åpner bare delvis opp for ferdsel innenfor avsperringene. Frem til i ettermiddag har ingen fått komme nærmere åstedet enn 1000 meter.

 – Dette fordi det er sprengstoff i terrenget som må ryddes bort. Politiet vil forsøke å legge til rette for at beboere skal kunne ta seg til sine hus, ledsaget. Vi kommer tilbake til endringer i forhold ferdselsforbud. Vakthold opprettholdes i alle fall til bombegruppa har søkt igjennom området i morgen, melder politiet.