Vang 19920314
Vegard Ulvang går 5-mila på Vang. Holmenkollrennet ble flyttet hit.
Foto: Jan Greve / NTB scanpix
Vang 19920314 Vegard Ulvang går 5-mila på Vang. Holmenkollrennet ble flyttet hit. Foto: Jan Greve / NTB scanpix

Vegard Ulvang

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vegard Ulvangs bronsemedalje på 30 kilometer var det eneste lyspunktet for norsk herrelangrenn i OL i Calgary i 1988.

Finnmarkingen ble ledestjernen i gjenoppbyggingen av det norske herrelandslaget. Han ble nummer to i verdenscupen i 1989, og året etter gikk han helt til topps.

Den store pessimismen etter Calgary-lekene var snudd til optimisme før OL i Albertville. Ikke bare var Vegard Ulvang verdens beste langrennsløper. Det var en ung gutt med navn Bjørn Dæhlie som også hadde begynt å yppe seg med de aller beste.

De to nordmennene skulle ta storeslem i langrennssporet. Mellom seg fordelte de alle fem gullmedaljene. 30 kilometeren var fellesstart, og skulle vise seg å bli en norsk maktdemonstrasjon. Ulvang ble den første nordmann som tok gull på distansen, med Dæhlie på andre- og Terje Langli på tredjeplass.

Ulvang var klassiskkongen, og tok et nytt suverent gull på 10 kilometer klassisk. For første gang i OL-historien var jaktstart på programmet. Som vinner av 10-kilometeren startet Ulvang først på 15 kilometer fristil. Etter bare fire kilometer var han tatt igjen av Dæhlie, som startet som nummer fire. Dæhlie gikk inn til sitt første OL-gull i karrieren, mens Ulvang ble nummer to.

Norge var store favoritter til stafettgullet, og takket være Ulvang var all spenning over etter andre etappe. Nordmannen ble døpt «The Terminator» av amerikanske kommentatorer etter måten han knuste Christer Majbäck og Harri Kirvesniemi på sin etappe. Dæhlie kunne koste på seg å gå baklengs over målstreken. Dæhlie vant for øvrig også 50 kilometer i Albertville.

På Lillehammer fire år senere fikk Ulvang sin siste OL-medalje. Også denne i stafett. Men dessverre for veteranen ble det bare sølv etter at italienske Silvio Fauner knuste Dæhlie i spurten og stjal gullet alle nordmenn hadde innkassert på forhånd.

Ulvang har aldri vært redd for å si sin mening, og han havnet i hardt vær da han i forkant av Lillehammer-OL uttalte at IOC-presiden Juan Antonio Samaranch var en skam for OL-bevegelsen, på grunn av sin fortid som en del av Francos fascistregime i Spania. Han ble tatt til nåde og holdt også utøvernes ed under åpningsseremonien.

I 2006 ble han valgt til formann i langrennskomiteen i FIS, og han har også gjort det skarpt som forretningsmann med sin egen kleskolleksjon.