Bjørg Eva Jensen, skøyter. 3000m. OL i Lake Placid 1980. H 53. Foto: Bjørn Eckhardt.
Bjørg Eva Jensen, skøyter. 3000m. OL i Lake Placid 1980. H 53. Foto: Bjørn Eckhardt.

Bjørg Eva Jensen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OL i Lake Placid ble en skikkelig nedtur for Norge.

Eric Heiden satte de norske utøverne i skyggen på skøytebanen. Kay Arne Stenshjemmet tok to sølv, mens Tom-Erik Oxholm fikk bronse på de to lengste distansene.

Heller ikke i skisporet kunne Norge skryte av edelt metall. Sølv på stafetten for herrer og en bronsemedalje til Ove Aunli var samlet medaljefangst.

Men Norge slapp ydmykelsen av å dra hjem uten gullmedalje. For en ungjente fra Larvik hadde vist på 1500 meter at hun hadde formen inne. Dagen før Bjørg Eva Jensen fylte 20 år, ble hun nummer fire på distansen.

Seks dager senere var det favorittdistansen 3000 meter som sto for tur. Jensen vant distansen under VM en uke før OL, og var en klar medaljekandidat. Hun vant samløpet med Beth Heiden, men måtte vente til tyske Sabine Becker var i mål før hun kunne slippe jubelen løs.

Som Norges eneste gullmedaljevinner i Lake Placid, fikk hun æren av å bære det norske flagget på åpningsseremonien i Sarajevo fire år senere.

Ved siden av skøytekarrieren drev hun også aktivt med sykling. Hun ble norgesmester i tempo og lagtempo allerede i 1979, og i en alder av 48 år tok hun sitt foreløpig siste NM-gull. Den gang i lagtempo sammen med Kirsti Ruud og Anny Hauglid.