Eugenio Monti

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen ganger kan karma være en fin ting. Og når det gjelder Eugenio Monti, så er det få som kan være uenig.

Den italienske bobføreren fikk i 1964 Pierre de Coubertin-medaljen for ekstremt god sportsånd etter at han lånte den britiske toerboben en akselbolt før finalen. Britene Tony Nash og Robin Dixon tok gullet i øvelsen, mens Monti måtte ta til takke med tredjeplass.

Han ble kritisert i hjemlandet for å ha ødelagt sine egne vinnersjanser, men parerte kritikken kontant: «Nash vant ikke fordi jeg ga ham en bolt. Han vant fordi han kjørte raskest».

Også den canadiske firerboben fikk mekanisk hjelp av Monti da de sto i fare for å bli diskvalifisert fra finalen på grunn av en ødelagt aksling.

Fire år senere kunne Monti smykke seg med andre medaljer enn for god sportsånd. Som 40-åring styrte han både den italienske toer- og firerboben ned til gull. Etter to sølv- og to bronsemedaljer tidligere i karrieren, kunne han endelig legge OL-gull i premiesamlingen sin, som også omfattet ni VM-gull.

Monti led av av Parkinson, og valgte 1. desember 2003 å ta sitt eget liv.

Monti var en av Italias mest lovende alpinister frem til en kneskade satte en stopper for skikarrieren. Han hadde blant annet italienske mesterskap i både slalåm og storslalåm.