FALSK POLITI: Skippergata i Oslo var et av stedene tenåringen utga seg for å være politi. FOTO: SVERRE HOLM-NILSEN / TV 2.
FALSK POLITI: Skippergata i Oslo var et av stedene tenåringen utga seg for å være politi. FOTO: SVERRE HOLM-NILSEN / TV 2.

Tenåring utga seg for å være politi - truet til titusenvis av kroner

Ved å utgi seg for å være politimann skal tenåringen ha presset til seg nærmere 80.000 kroner, ifølge tiltalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved tre anledninger skal mannen ha utgitt seg for å være politimann, for så å presse ofrene sine for penger heter det i tiltalen fra Oslo tingrett. For to av tilfellene har tenåringen allerede blitt dømt.

Det tredje tilfellet skal behandles på nytt i Oslo tingrett etter nyttår. 

80.000 kroner

Framgangsmåten til mannen var lik i alle de tre tilfellene. 

Mannen, som er født i 1994, tok kontakt med ofrene og utga seg for å være politi. 

Deretter tok han med seg ofrene inn i en bil, hvor han fikk dem til å gi fra seg bankkort, pin-koder, kontanter og mobiltelefoner.  
Ifølge tiltalen skjedde tilfellene i februar og mars i 2011, og mannen skal ha presset til seg totalt 80.000 kroner. Mannen skal på dette tidspunktet ha vært under 18 år. 

Det første tilfellet politiet mener er utpressing, skjedde i februar 2011. Klokken 03.00 den 13. februar oppsøkte ham en mann ved en bensinstasjon på Oslos østkant.

Mannen tapte 29.353 kroner, står det i tiltalen. 

Det andre tilfellet skjedde 5. mars i Oslo sentrum, og den tiltalte fikk offeret til å gi fra seg 20.951,-. 

Dagen etter, på Galgeberg i Oslo, oppsøkte den en mann og førte ham inn i en bil. 

Her ble han fratatt mobil, kontakter og bankkort. 

Den tiltalte fikk med seg 19.564,-, ifølge tiltalen. Det er denne saken som nå skal opp for retten, etter at lagmannsretten opphevet dommen. 

– Saken skal prøves på nytt, sier politiadvokat Ingvild Eriksen Mittet til TV 2. 

Benekter utpressing

Mannens forsvarer, Bendik Falch Koslung, sier til TV 2 at klienten hans har erkjent de faktiske forholdene, men benekter at det har vært snakk om utpressing, og viser heller til bedrageriparagrafen. 

– Han sier han ikke har brukt trusler og tvang, men at han har lurt ofrene, sier Koslung til TV 2. 

Punktene i tiltalen ble gjennomført da mannen var under 18 år, og han kan derfor ikke dømmes som voksen, opplyser politiadvokat Mittet til TV 2. 

– Stjal 150.000

I tillegg til utpressingssaken, står 18-åringen tiltalt for grovt tyveri fra en privatperson i januar 2012. Den siktede skal ha avtalt å møte en person på et hotellrom i Oslo. Ifølge tiltalen stjal 18-åringen 150.000 fra personen. Advokat Koslung ønsker ikke å uttale seg om siktelsen.