Slik unngår du den store ribbe-panikken

«God morgen»-Wenche gir deg tipsene som kan redde julemiddagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julen er en høytid med masse kos og hygge. For mange er juleribba selve høydepunktet og symbolet på familiesamlingen og starten på julekvelden.

«Ribbeveggen»

Men ting går ikke alltid som planlagt, og når svoren ligner mer på skjelvende gummiknotter enn sprøstekt svor er det fort gjort å møte «ribbeveggen».

TV-kokk Wenche Andersen har opplevd det selv.

– Joda, jeg har jo det men vi må også huske på at jula ikke bare handler om at alt skal bli helt perfekt. Det handler vel så mye om sæmværet og kosen.

Kjøp inn ribbe tidlig

Det er likevel noen enkle og gode tips man kan forholde seg til for å unngå panikken på kjøkkenet julaften.

– Jeg har hørt om den ja, forteller Wenche Andersen til tv2.no.

– Hva er den vanligste feilen folk gjør når de skal steke ribba?

– De kjøper inn ribbe for sent. Den bør kjøpes inn to-tre dager før julaften og gnis inn med salt og pepper og legges kaldt, da er det lettere å få en sprø svor og du får en veldig saftig og smakfull ribbe. Du bør også sørge for at ribben er ferdig «rutet» i butikken og at bena på baksiden er skåret gjennom, forteller Wenche til tv2.no. 

Improviser

Skulle svoren likevel ikke bli sprø nok er det lov å improvisere litt.

– Da er det bare å bruke en skibrenner eller en sånn brenner til Crème brûlée og dra over ribben. Du kan også sette den i ovnen med grillelementene på men da må du følge med hele tiden, forklarer Wenche.

Baconcrisp

Og skulle du være så uheldig at svoren blir litt for brent eller i verste fall helt svart er det fortsatt håp, hevder TV 2-kokken.

– Da tar du bare av svoren og steker litt av fettet som ligger under slik at det blir gyldent og fint, så stikker man til nærmeste bensinstasjon og så kjøper man en pose med baconcrisp - så er det problemet løst.

Får du mange desperate telefoner i jula?

– Ja, telefonene går ofte på 'når kan jeg steke ribben? 'Får jeg sprø svor selv om jeg steker den noen dager i forveien? Og 'kan jeg fryse ned ribben?  Hvis du fryser den ned så vil svoren bli bløt. Dersom du steker den på forhånd, og det kan du gjerne gjøre, så kjøl den ned og oppbevar den kaldt. Ikke dekk den til med plastfilm for da vil fuktigheten i ribba slå oppover og gjøre svoren myk. Så bare oppbevar den kaldt uten å dekke den til.

Ingen grunn til panikk

Og til slutt vil Wenche gjerne presisere igjen at det egentlig ikke er noen grunn til panikk dersom ting ikke går som planlagt på kjøkkenet julaften.

– Julaften er ikke helt avhengig av at denne svoren blir sprø. Det er de som er samlet rundt bordet som er det aller viktigste, avslutter Wenche.