VIL HA MER JUBEL: De norske håndballjentene vil til semifinale i VM. Nå får de dommere fra Litauen i kvartfinalen mot Serbia.
Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
VIL HA MER JUBEL: De norske håndballjentene vil til semifinale i VM. Nå får de dommere fra Litauen i kvartfinalen mot Serbia. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

- De får det garantert hett

Det blir et litauisk dommerpar som skal dømme Norges kvartfinale mot Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beograd (TV 2):

Det blir det litauiske paret Mindaugas Gatelis og Vaidas Mazeika som skal dømme Norges kvartfinale mot Serbia i kveld.

- De litauiske dommerne får det garantert hett i kveld. Når mesterne møter vertsnasjonen til dyst, forventer man at det slås ned på utenomsportslige insidenter dersom det inntreffer. Jeg er spent på hvor de legger linjen for hva som aksepteres under spillets gang. Det gjelder for Norge å tilpasse seg denne, sier TV 2-ekspert Frode Scheie.

Mye tjuvtriks
Det har vært mye fokus på forhånd om hva som venter Norge. Man har friskt i minnet den serbiske treneren Sasa Boskovic som holdt igjen Linn Jørum Sulland da lagene møttes forrige sesong. I tillegg ble Sør-Koreas spillere blendet med laserpenn under åttedelsfinalen.

Norge kan også forvente et knalltøft forsvar, hvor det ikke blir rent lite tjuvtriks. Først og fremst fra Dragana Cvijic.

- Jeg forventer selvsagt bra dømming. Men det har variert noe helt vanvittig fra dommerhold i dette mesterskapet. Jeg håper ikke kampen blir jevn, for da er det en menneskelig fare for at dommerne blir påvirket av hjemmepublikum, følger Randi Gustad opp.

Litauerne er blant de mer rutinerte parene i dette VM.

De dømte blant annet U21-VM-finalen i sommer mellom Sverige og Spania.

I dette VM har de fått tøffe kamper, og har allerede dømt Serbia en gang i mesterskapet.

Har dømt Serbia før i VM
De ledet oppgjøret mellom Brasil og Serbia, hvor vertsnasjonen gikk tapende av banen.

Den norske dommersjefen Svein Olav Øie er i VM og har vært delegat på flere av kampene som de litauiske dommerne har dømt.

- Jeg har fulgt dem gjennom hele mesterskapet, og de er absolutt topp fire i VM. Det er viktig med sånne dommere på en sånn kamp som dette, som kan stå imot trøkket. Og det tror jeg de gjør, sier Øie.

Danmark har hatt Gatelis og Mazeika i sine kamper mot Brasil og Kina, og dansk TV 2s ekspert Bent Nyegaard tror kampen er i gode hender.

- Jeg synes de har dømt bra i de kampene de har dømt Danmark, sier han.

Etter episoden med laserpenn og Serbias kontroversielle vinnermål mot Sør-Korea, som skulle vært annullert, så tror Nyegaard at Det internasjonale håndballforbundet er veldig opptatt av at alt går riktig for seg i kveldens kamp.

- Jeg tror det vil være stor oppmerksomhet på det som skjer i Beograd i kveld. Norge er en så stor nasjon, at jeg tror dette går etter reglene. Jeg blir veldig lei meg hvis vi må diskutere avgjørende dommeravgjørelser etter kampen. Jeg tror det går riktig for seg og at Serbia er ute av VM i kveld, sier den danske håndballeksperten.