VENTER: Grisebonde Steinar Jan Jakobsen  i samtale med brannvesenet ved sperringene onsdag formiddag. Foto: ROY-ARNE SALATER
VENTER: Grisebonde Steinar Jan Jakobsen  i samtale med brannvesenet ved sperringene onsdag formiddag. Foto: ROY-ARNE SALATER

Søker etter flere sprenglegemer etter kjempeeksplosjonen

DREVJA, Nordland (TV 2): Politi, brannvesen og sprengstoffeksperter saumfarer området der en lastebil fullastet av sprengstoff eksploderte tirsdag, meter for meter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under eksplosjonen ble store mengder vrakrester etter bilen spredd over et stort område. Det fryktes også at sprengstoff kan ligge strødd i terrenget.

Ifølge TV 2s reporter på stedet, saumfarer nå politi, brannvesen og sprengstoffeksperter området bak sperringene meter for meter. Det er 1000 meter fra sperringene og inn til åstedet.

Brannen som oppsto etter at en lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i Drevja i Nordland tirsdag, er trolig slokket. 

– Det er ikke lenger synlige flammer fra stedet, opplyste operasjonsleder Bjarne Askevold i Helgeland politidistrikt til NTB onsdag morgen.

Alle vinduene knust av trykket

Grisebonden Steinar Jan Jakobsen har mistet huset sitt. Det ble truffet av brennende nedfall fra eksplosjonen og skal være brent ned til grunnen.

Fjøset med 1500 griser, derav rundt 500 nyfødte griser, ble ikke antent, men Jakobsen fryktet i går kveld det verste.

– Alle vinduene i driftsbygningen har blåst inn. Det er mye glass der inne og temperaturen er lav. Vi har circa 520 nyfødte griser som vi er redd for strever nå med å holde seg i live sa Jakobsen til TV 2 sent tirsdag kveld.

Onsdag ettermiddag fikk Jakobsen klarsignal til å dra inn til gården for å se hvordan det går med grisene sine. 

Var avsperret

Årsaken til at området har vært stengt er blant annet at det ligger sprengstoff i huller i grunnen ved åstedet. Selv om brannen er slukket, vet man ikke noe om tilstanden i bakken, siden det var gjort klart for sprenging i går, forteller TV 2s reporter på stedet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt to personer til Drevja onsdag. 

– Noe slikt har aldri skjedd i Norge. Dette må vi lære av og det er grunnnen til at vi drar dit opp i dag, sier seniorrådgiver i DSB, Odd Skarbomyr til TV 2.

Klokken 10.35 sendte politiet i Helgeland ut en pressemelding.

– Politiet vil i dag gå inn til eksplosjonsstedet sammen med folk  fra brannvesenet og sprengstoffeksperter. Guppen skal sammen skaffe seg en oversikt over hva som har skjedd og deretter vurdere om det er trygt å åpne området for ferdsel, skriver kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg ved politiet i Mosjøen i pressemeldingen.

Brann startet i førerhuset

Lastebilen med 15 tonn sprengstoff i lasten stod i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland da det begynte å brenne i motorrommet og den siden eksploderte.

Den enorme eksplosjonen skapte trykkbølger som blant annet Bjørn Einar Granmo fikk kjenne på kroppen, rundt en kilometer unna eksplosjonen.

– Jeg satt i bilen, og etter eksplosjonen ristet hele bilen av en kraftig trykkbølge, fortalte Granmo til TV 2.