Så galt kan det gå ved feil bruk av biopeis

Legene som ser de alvorlige brannskadene vil forby bioetanolpeis. Andre eksperter sammenligner biopeis med bruken av motorsag - brukes den riktig, så er det ikke farlig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
BIOPEIS: Det finnes mange varianter av biopeis. De er hovedsakelig ment som dekorasjon. FOTO: TV 2
BIOPEIS: Det finnes mange varianter av biopeis. De er hovedsakelig ment som dekorasjon. FOTO: TV 2

– Når vi får inn pasienter med store brannskader, så tenker vi at biopeis skulle vært forbudt, sier avdelingsoverlege ved brannskaden på Haukeland Universitetssykehus, Hartmut Heisterkamp. 

Det finnes mange varianter av biopeis. Noen er små til å ha på bordet, andre kan henges på veggen. Peisene er primært ment som dekorasjonspeiser. For å antenne peisen brukes bioetanol.

– Ikke gi i julegave

Det har vært flere alvorlige brannskader ved bruk av biopeis, og siden 2010 er det registrert 20 større ulykker.

Venner og pårørende til skadde ber folk tenke nøye gjennom hva de handler, og i alle fall ikke gi bort en biopeis i julegave. 

– De er livsfarlige, og har ingenting i et hjem, kontor eller restaurant å gjøre. Jeg ber på mine knær om at jeg ikke har venner, eller familie som lar seg friste til å kjøpe en slik, eller gi bort i julegave. Til dere som allerede har en, gjør meg (og din familie) den tjeneste å bli kvitt den asap, skriver Line Victoria Husby på Facebook.

Kollegaen til Husby ble alvorlig brannskadd ved bruk av biopeis. 

SKADER: Flere pasienter har havnet i koma etter alvorlige brannskader ved bruk av biopeis. FOTO: Privat/Haukeland sykehus
SKADER: Flere pasienter har havnet i koma etter alvorlige brannskader ved bruk av biopeis. FOTO: Privat/Haukeland sykehus

– De tror det er trygt

BEHANDLER ALVORLIG BRANNSKADDE: Avdelingsoverlege Hartmut Heisterkamp.
BEHANDLER ALVORLIG BRANNSKADDE: Avdelingsoverlege Hartmut Heisterkamp.

De mest kompliserte brannskadene i Norge sendes til brannskadeavdelingen på Haukeland.

De siste årene har ansatte ved Heisterkamps avdeling behandlet elleve pasienter med alvorlige brannskader etter bruk av biopeis. 

– Det er snakk om store og dype skader med skadestørrelse opp til 70 prosent av kroppsoverflaten. I verste fall settes folk i flammer, klærne tar fyr og ansikt og hender skades, sier avdelingsoverlegen. 

Alle pasientene forteller det samme.

– De er sjokkert over at slikt skjer. De tror det er trygt, og plutselig ligger de der med alvorlige brannskader, sier Heisterkamp.

Den vanligste feilen

– Vi har bekymret oss lenge for bruk av biopeiser, sier senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til TV 2. 

Det er under påfylling av bioetanol at det er spesielt viktig å være varsom. 

BRANNSKADD: Nikie Westman (31) pådro seg tredjegrads brannskader på 20 prosent av kroppen etter ulykke med biopeis i januar i år.
BRANNSKADD: Nikie Westman (31) pådro seg tredjegrads brannskader på 20 prosent av kroppen etter ulykke med biopeis i januar i år.

– Den vanligste feilen er at det er flammer igjen når man starter påfylling. Spesielt hvis det er lyst ute, så kan man nesten ikke se flammene, sier Tegneby.

Hvis det fortsatt er flammer igjen, eller peisen er for varm, kan spritdampen i kannen du fyller på med antenne. Da får du en eksplosjon i kannen. 

Videoen øverst i artikkelen viser hvor galt det kan gå.

Sikkerhetsprosedyrene er slik at man skal vente et kvarter med å fylle på den brennbare væsken - og da skal man være helt sikker på at det ikke brenner. 

Tegneby sier flere biopeiser de siste årene har forbedret sikkerheten, blant annet med å helle påfyllingsvæsken bioetanol i et annet sted enn der det brenner. Noen av påfyllingsflaskene har også med mindre åpning. 

– En trangere tut på flasken reduserer muligheten for at flammene skal slå inn i flasken og det skal eksplodere, sier Tegneby. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fører oversikt over antallet ulykker med biopeis. 

I 2010 og 2011 var det 15 alvorlige ulykker, mens de siste to årene er det registrert fem. 

Nedgang i antall ulykker

– Vi ser en nedgang i antall ulykker. Det er grunn til å tro at informasjonsarbeid fra DSB, i tillegg til bransjens egen innsats for å forebygge ulykker, er en viktig årsak til nedgangen, sier Tegneby. 

Det jobbes nå med nye standarder for biopeiser, hvor målet blant annet er klare og tydelige regler som går på konstruksjon, dokumentasjon, merking, testing og bruk. 

 – Vi sier ikke at folk skal slutte å bruke biopeis. Det er et lovlig produkt, men det er viktig å få ut informasjon om hvordan peisen skal brukes, sier Tegneby. 

Han sammenligner bruken av biopeis med bruken av motorsag - brukes peisen riktig, så er den ikke farlig. 

Forhandlere TV 2 har vært i kontakt med sier de har gode bruksanvisninger på produktet, og at ulykkene skyldes feil bruk av produktet - ikke at det er noe galt med selve biopeisen.