SLÅR TILBAKE: Tidligere sjef for det internasjonale sykkelforbundet, nederlandske Hein Verbruggen, pratet med Lance Armstrong i 2002. Tre år etter at han ifølge Armstrong selv hjalp ham å dekke over en positiv test. (AP Photo/Peter Dejong)
SLÅR TILBAKE: Tidligere sjef for det internasjonale sykkelforbundet, nederlandske Hein Verbruggen, pratet med Lance Armstrong i 2002. Tre år etter at han ifølge Armstrong selv hjalp ham å dekke over en positiv test. (AP Photo/Peter Dejong)

Utskjelt sykkelkpresident til frontalangrep på Armstrong

– Pisspreik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju i midten av november gikk Lance Armstrong ut og beskyldte tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen for å ha visst om at flere ryttere benyttet seg av ulovlige stoffer, samtidig som han selv satt om president.

Armstrong sa rett ut at nederlenderen - helt fra toppen - hjalp ham å dekke over en positivt test han avga i 1999. Alt «for å redde idretten fra å havne i vanry».

Dekkoperasjonen førte til at Armstrong kunne heve sju Tour de France-titler, før han til slutt ble tvunget til å legge dopkortene på bordet.

– Jeg beskytter ingen etter den behandlingen jeg har fått. Det er galskap. Jeg beskytter dem aldri. Jeg har ingen lojalitet mot dem. Jeg kommer ikke til å lyve for å beskytte toppene. Jeg hater dem. De kastet meg under bussen. Jeg er ferdig med dem, sa Armstrong da - og forventet strafferabatt for sin åpne holdning.

– Pisspreik
Nå tar utskjelte Verbruggen selv bladet fra munnen - og skjeller ut Armstrong i retur.

– Det er pisspreik og intet anntet. Aldri i livet ville jeg i en samtale ha sagt «vi må ta oss av dette», sier Verbruggen i et intervju med The Telegraph.

Med referanse til anklagene om en storstilt dopkonspirasjon sammen med texaneren i 1999.

– Det kan være at han eller noen fra laget hans har ringt meg og min første reaksjon var «f...». Vi hadde Festina-skandalen, og nå dette. Men det er langt fra det, til å konkludere med at vi må gjøre noe med det, sier den tidligere presidenten.

Slakter Armstrong-industrien
Han mener Armstrongs eneste ambisjon er å ta ham med seg i fallet.

– Hvordan kunne jeg ha tatt meg av noe som allerede var kjent på laboratoriet, det franske byrået som foretok testen, kjent for UCI, antidopingfolkene i UCI? Det er tussete, sier Verbruggen i intervjuet.

Verbruggen har tydeligvis også fått med seg at Armstrong også kom med anklager mot ham i dokumentaren «The Armstrong Lie» nylig. Anklager han setter meget liten pris på.

– Jeg ser det som at jeg er del av en industri nå. Den kalles Armstrong-industrien. Folk lager filmer nå. Alt er en del av industrien. Du har en rekke personer med egeninteresser, og den er åpenbart ikke sannheten.

Heiberg reagerer
Både TV 2 Sportens Mads Kaggestad og IOC-medlem Gerhard Heiberg reagerte da Armstrong først kom med anklagene tilbake i november.

– Dette har vi spekulert i, trodd, og egentlig visst i flere år. Det er bare synd at det ikke har kommet frem tidligere. Dette er ledere som burde vært kastet ut fra idretten for lenge siden. Nå venter jeg også at IOC tar grep. For vi må ikke glemme at Hein Verbruggen i dag er æresmedlem av IOC og leder en komité mot kampfiksing, sa Kaggestad da.

 Og fikk støtte av Heiberg.

 – Dersom dette skulle vise seg å stemme så er det klart at vi må gå saken i sømmene. Han trakk seg som IOC-medlem for et par år siden. Men han er fortsatt æresmedlem, noe man blir automatisk etter å ha vært medlem i mer enn 10 år.

Verbruggen sier selv at han vil frasi seg sine siste olympiske verv i mars.