Jean Vuarnet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den franske alpinisten Jean Vuarnet revolusjonerte utforgrenen. Han stilte til start i Squaw Valley med metallski, som førstemann som gjorde dette i OL-sammenheng. Alle andre sverget fortsatt til treski.

Han hadde også funnet en egen stil som ga ham mindre luftmotstand og dermed større fart. Denne fikk navnet «eggposisjon», men i Norge sier vi ofte at han krøp sammen i hockey.

Resultatet ble OL-gull til Vuarnet.

Optikeren Roger Pouilloux ga tolv par med skibriller til det franske laget før avreise til Squaw Valley. Vuarnet var så fornøyd med brillene at han slo seg sammen med Pouilloux og laget solbrillemerket som bærer hans navn.

Vuarnet ble født i Marokko, men flyttet som ettåring med familien til Morzine. I begynnelsen av 1960-årene ba hjembyen sin store sønn om hjelp til å bygge ut skifasilitetene i området. Sammen med en gruppe arkitekter bygget han skianlegget Avoriaz.

I 1958 giftet han seg med Edith Bonlieu, som også var alpinist. Sammen fikk de tre sønner. Men Edith og den yngste sønnen Patrick ble medlemmer av den religiøse sekten Soltempelets Orden. I 1994 begikk 86 av ordenens medlemmer selvmord, og Edith og Patrick var blant disse.

OL-gullet i Squaw Valley var Vuarnets eneste store tittel.