– Frykter at 500 nyfødte griser er døde etter eksplosjonen

Huset til grisebonde brant ned, og vinduene blåste inn i fjøset hvor 1500 griser holder til. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag ble grisebonden Steinar Jan Jakobsen vitne til den enorme eksplosjonen fra et vogntog fullastet med 15 tonn med sprengstoff.

– Vi sto bare 200 meter unna under eksplosjonen, og det regnet glødende deler fra bilen rundt oss. Vi har hatt flaks at vi kom velberget fra den hendelsen, sier Jakobsen til TV 2 sent tirsdag kveld. 

Frykter for livet til 1500 griser

Sammen med rundt 20 andre personer, er Jakobsen evakuert til et hotell i nærheten, og får ikke dra hjem da gården hans ligger innenfor politisperringene. Jakobsen forteller at deler av lastebilen traff huset hans på gården.

– Som vi forstår det har huset brent ned, sier Jakobsen.

I tillegg har grisebonden mer enn 1500 griser i et fjøs, som fikk vinduene slått inn av trykkbølgen etter eksplosjonen. Jakobsen vet ikke om grisene fortsatt er i live natt til tirsdag.

– Alle vinduene i driftsbygningen har blåst inn. Det er mye glass der inne og temperaturen er lav. Vi har circa 520 nyfødte gris som vi er redd for strever nå med å holde seg i live. sier han.

Har ringt slakterfirma

De evakuerte får ikke komme innenfor sperringene og sett til husene sine før tidligst onsdag ved 11-tiden, opplyser Jakobsen.

– Vi frykter det verste og håper det beste. Vi har alarmert Nortura og de står klare med sin bilpark for å eventuelt foreta en nødslakting hvis det blir nødvendig.

Lastebilen med 15 tonn sprengstoff i lasten stod i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland da det begynte å brenne i motorrommet og den siden eksploderte.

Brann startet i førerhuset

Den enorme eksplosjonen skapte trykkbølger som blant annet Bjørn Einar Granmo fikk kjenne på kroppen, rundt en kilometer fra eksplosjonen. 

Selskapet som eier lastebilen som eksploderte sier brannen oppsto i førerhuset på bilen under lossing av sprengstoffelementer. 

I en pressenmelding tirsdag skriver selskapet MAXAM: 

«Hendelsen fant sted da lastebilen ladet sprengehull på arbeidsstedet. Av ukjente årsaker begynte det å brenne i førerhuset på lastebilen. Nødprosedyrene ble umiddelbart aktivert, inkludert evakuering til et forhåndsbestemt sikkerhetsområde.»