"DÅRLIG FORBEREDT": Partileder Liv Signe Navarsete (Sp)  får særlig kritikk for medieopptredenen i valgkampen. Her etter en partilederdebatt på TV2. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
"DÅRLIG FORBEREDT": Partileder Liv Signe Navarsete (Sp)  får særlig kritikk for medieopptredenen i valgkampen. Her etter en partilederdebatt på TV2. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Navarsete-dommen er klar

Senterpartiet behandler "havarirapport" onsdag denne uken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sp-ledelsen med Liv Signe Navarsete i spissen får kritikk for dårlig samarbeid og manglende tillit i ledergruppen, mens partilederen selv må tåle sterk kritikk for dårlig opptreden i TV-debattene og i riksmedia under valgkampen.

Det kommer frem i Senterpartiets interne evalueringsrapport, som nå er klar.

TV 2 kjenner til innholdet i den interne rapporten, som i dag ble sendt fra evalueringsutvalget til medlemmene i Senterpartiets sentralstyre.

De har fått litt under ett døgn på å sette seg inn rapporten, før den skal behandles onsdag denne uken. Etter det TV 2 forstår, vil rapporten deretter bli gjort tilgjengelig for offentligheten. 

Om Navarsete: "Dårlig forberedt og høye skuldre"

I rapporten står det at partilederen fremsto "som for dårlig forberedt og med høye skuldre. Evalueringsutvalgets undersøkelser viser at det ble satt av for lite tid til forberedelse av partilederen før de store debattene."

TV 2 avslørte i går at nesten fire av ti Sp-politikere kritiserer partilederens opptreden i media i valgkampen.

37,7 prosent av Sp-politikerne mener den sentrale ledelsen med Navarsete i spissen Navarsete gjorde en dårlig jobb med å profilere partiet i media i valgkampen.

Bare 27,5 prosent er fornøyde.

"Senterpartiet hadde et for lite samordnet og klart budskap, Senterpartiet var for lite synlige i nasjonale medier og mange mener partiets innsats i TV-debattene ikke var god nok," heter det i rapporten

Rundt 450 tillitsvalgte og folkevalgte, lokallag og fylkeslag er spurt om hva som gikk galt da Senterpartiet i høst gjorde sitt dårligste valg siden grunnleggelsen i 1920. Partiet endte med en oppslutning på 5,5 prosent.

Mangel på tillit i ledelsen

Rapporten beskriver også en mangelfull tillit mellom partileder Navarsete og de to nestlederne, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum. 

I konklusjonene til rapporten står det at evalueringsutvalget "opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro."

Rapporten peker på at de siste årene i Senterpartiet har vært turbulente. Liv Signe Navarsete overtok ledervervet etter Åslaug Haga i 2008. Ifølge rapporten "har perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering."

- Burde bygget lag

Ifølge evalueringen var det nesten ingen kontakt mellom i ledergruppen i løpet av valgkampen. Arbeidsutvalget, som består av partilederen og hennes to nestledere, møttes ifølge rapporten aldri i hele valgkampen.

LEDERTRIOEN: Leder Liv Signe Navarsete (f.v.) og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LEDERTRIOEN: Leder Liv Signe Navarsete (f.v.) og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I rapporten står det at "[d]et kommer tydelig fram i dybdeintervjua at AU brukte lite tid sammen, både før og under den korte valgkampen." 

"De burde bygget mer lag, og jobbet bedre sammen," er dommen i rapporten.

Feilslåtte strategier

Rapporten kritiserer også de strategiske beslutningene som ble tatt i valgkampen. Senterpartiet hadde tidlig bestemt seg for at samferdsel, eldreomsorg, mat og miljø skulle være hovedsakene i valgkampen. Men ifølge rapporten fungerte "bare samferdsel og mat godt i valgkampen". 

Den peker på at eldrepolitikken ble for diffus, mens miljøpolitikken ble "overskygget av mange oppslag om olje". 

Det siste får nestleder Ola Borten Moe delvis skylden for. Han får i rapporten kritikk for å bryte med partiets hovedlinje i miljøpolitikken og snakke for mye om utvinning av olje. 

Mangler politisk prosjekt

Flere ganger påpeker evalueringsutvalget at Senterpartiet hadde for dårlig gjennomslag i media. Ifølge de spurte, kommer dette av at partiet "ikke hadde et tydelig nok politisk prosjekt".

Flere mener at statsrådene var altfor lite synlige i hovedstaden og i rikspressen. Derfor får valget om å være synlig i lokalavisene, men på bekostning av synlighet sentralt, strykkarakter av utvalget.

- Må tenke nytt

I oppsummeringen peker rapporten på nødvendigheten av å bedre partikulturen i Senterpartiet: "Det må skapes felles virkelighetsforståelse, og mye tid må brukes til politisk og strategisk arbeid."

Den tar også et oppgjør med dem som aldri gir seg, selv om et vedtak er fattet: "Det må innprentes i partikulturen at debattene må tas før et vedtak fattes og ikke etterpå."

Hovedkonklusjonen er klar: 

"Det er behov for å tenke nytt i Senterpartiet, og partiet må erkjenne at det må jobbes på andre måter."

Ingen i partiets ledelse har ønsket å kommentere rapporten før den legges frem for offentligheten.